Kofty to rodzaj dania z klopsikami lub klopsami, które można znaleźć w kuchni bałkańskiej, bliskowschodniej, południowokaukaskiej, południowoazjatyckiej i środkowoazjatyckiej. Te szaszłyki z mięsa mielonego (zazwyczaj jagnięcego, wołowego, baraniego, rzadziej kurzego) doprawiane są wyrazistymi przyprawami i podawane najczęściej z chlebkiem pita. Aromatyczne, sycące kofty doskonale smakują również z frytkami i pieczonymi ziemniakami czy sałatką grillową. W tym przepisie przedstawiamy wegańskie kofty w sosie na bazie pomidorów puszki z dodatkiem kremowego mleczka kokosowego. Podawane są one z ugotowanym brokułem.
Wartości odżywcze: kalorie – 514 kcal; białko – 22,71 g; tłuszcze – 15,42 g; węglowodany – 79,57 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska, wegańska
Czas przygotowania: 50-60 minut
Kofty w sosie pomidorowym - składniki:
- 1/3 opakowania (200 g) mrożonych brokułów
- 50 g mrożonego groszku
- 50 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 200 ml pomidorów z puszki
- 1/2 łyżeczki papryczki chili w proszku
- 2/3 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 ziemniak
- 85 g ciecierzycy z puszki
- 3/4 łyżki mąki z ciecierzycy
- Kilka liści świeżej kolendry lub natki pietruszki
Kofty w sosie pomidorowym - sposób przygotowania:
Kotleciki:
Ciecierzycę płuczemy z zalewy. Ziemniaka gotujemy do miękkości. Groszek rozmrażamy. W miseczce umieszczamy strączki, ziemniaka, mąkę z ciecierzycy oraz przyprawy. Blendujemy na gładką masę i formujemy kotleciki.
Sos:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pomidory z puszki, mleczko kokosowe oraz chili. Dusimy do uzyskania gęstego sosu. Wrzucamy do niego kotleciki. Zostawiamy na 8-10 minut.
W tym czasie brokuł gotujemy al dente. Podajemy razem.