Rukola może przypominać sałatę, jednak należy do roślin kapustowatych. Jest często wykorzystywana w kuchni jako baza sałatek, dodatek do kanapek czy makaronów, a także robi się z niej na przykład rukolowe pesto. Rukola ma wyrazisty smak - jest lekko pikantna. Rukola jest doskonałym źródłem witamin, minerałów i aminokwasów. Znajdziemy w niej przede wszystkim witaminy A, C i K, witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo, magnez oraz karotenoidy. Dzięki obecności żelaza rukola pozwala zapobiegać anemii, a potas poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego. Natomiast znajdująca się w rukoli witamina C wzmacnia układ odpornościowy, a jednocześnie poprawia kondycję i wygląd skóry.
Wartości odżywcze: kalorie – 455 kcal; białko – 18,49 g; tłuszcze – 20,49 g; węglowodany – 53,4 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 25-35 minut
Sałatka z burakiem, gruszką i fetą - składniki:
- 1 burak
- 1 gruszka
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Szczypta pieprzu
- 1 garść rukoli
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego
- 90 g sera feta
Sałatka z burakiem, gruszką i fetą - sposób przygotowania:
Buraka pieczemy wcześniej do miękkości lub używamy gotowych buraków, które można kupić w sklepie. Do miseczki przekładamy rukolę, pokrojoną w plasterki gruszkę oraz pokrojonego w kostkę buraka. Kruszymy w dłoniach ser feta. Całość skrapiamy octem balsamicznym i przyprawiamy do smaku pieprzem. Sól nie będzie konieczna, ponieważ ser ma jej wystarczająco. Podajemy z kromką pełnoziarnistego chleba.