Cynamonu używamy nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce i lecznictwie. Ma on wiele dobroczynnych właściwości i pozytywnie wpływa na nasze zdrowie - ta korzenna przyprawa ma działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Ponadto przyspiesza przemianę materii, rozgrzewa i ma właściwości antyoksydacyjne. Przygotowuje się go z wysuszonej kory cynamonowca, a charakteryzuje się słodkawo-ostrym smakiem i mocnym aromatem. Olejek z cynamonu jest stosowany w medycynie naturalnej do zwalczania pasożytów przewodu pokarmowego, wszy i świerzbu.

Wartości odżywcze: kalorie – 390 kcal; białko – 15,28 g; tłuszcze – 14,68 g; węglowodany – 51,6 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 15-25 minut

Koktajl szarlotka - składniki:

  • 1 jabłko 
  • 15 g masła orzechowego
  • 1 szklanka mleka 2% tłuszczu 
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 

Koktajl szarlotka - sposób przygotowania:

Jabłko kroimy w kostkę i przekładamy do rondelka. Podlewamy 2-3 łyżkami wody, dodajemy cynamon i dusimy, aż się rozpadnie. Przekładamy je do blendera. Dodajemy płatki owsiane, mleko, masło orzechowe i blendujemy na koktajl.