Szałwia od starożytności uznawana jest za roślinę leczniczą. W kuchni doskonale komponuje się z makaronami, gnocchi i oczywiście z ryżem, a ponadto... z dynią, dlatego to jesienne risotto to idealna propozycja i świetne danie na pierwszy raz z szałwią. Szałwia polubi się także z grzybami leśnymi i warzywami korzeniowymi – najbardziej ze słodkim ziemniakiem i korzeniem pietruszki. Dodatek szałwii będzie też doskonale wybijał się w daniach z kalafiorem. Oczywistym przeznaczeniem szałwii będą też dania mięsne – zarówno te z drobiem, jak i bardziej wyszukane potrawy gdzie główne skrzypce gra baranina czy jagnięcina. Szałwię dodać możemy też do deserów, gdzie dotrzymuje towarzystwa gruszkom, jabłkom i brzoskwiniom, a także wzmacnia aromat lemoniad i przetworów.

Wartości odżywcze: kalorie – 432 kcal; białko – 19,01 g; tłuszcze – 16,53 g; węglowodany – 55,02 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 35-45 minut

Dyniowe risotto z szałwią - składniki:

  • ok. 28 g parmezanu
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • ½ cebuli czerwonej
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g dyni
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • kilka liści szałwii lub 1 łyżeczka mielonej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 40 g ryżu do risotto

Dyniowe risotto z szałwią - sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w pióra, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy ryż i podduszamy je na oliwie. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę dynię i podlewamy bulionem do momentu, aż dynia zmięknie, a ryż będzie gotowy. W trakcie gotowania dodajemy przyprawy, zioła i liście szałwii. Pod koniec gotowania wyłączamy płomień pod patelnią/rondelkiem. Dodajemy parmezan, mieszamy i zostawiamy na kilka minut, żeby danie odpoczęło.