Szałwia od starożytności uznawana jest za roślinę leczniczą. W kuchni doskonale komponuje się z makaronami, gnocchi i oczywiście z ryżem, a ponadto... z dynią, dlatego to jesienne risotto to idealna propozycja i świetne danie na pierwszy raz z szałwią. Szałwia polubi się także z grzybami leśnymi i warzywami korzeniowymi – najbardziej ze słodkim ziemniakiem i korzeniem pietruszki. Dodatek szałwii będzie też doskonale wybijał się w daniach z kalafiorem. Oczywistym przeznaczeniem szałwii będą też dania mięsne – zarówno te z drobiem, jak i bardziej wyszukane potrawy gdzie główne skrzypce gra baranina czy jagnięcina. Szałwię dodać możemy też do deserów, gdzie dotrzymuje towarzystwa gruszkom, jabłkom i brzoskwiniom, a także wzmacnia aromat lemoniad i przetworów.
Wartości odżywcze: kalorie – 432 kcal; białko – 19,01 g; tłuszcze – 16,53 g; węglowodany – 55,02 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 35-45 minut
Dyniowe risotto z szałwią - składniki:
- ok. 28 g parmezanu
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- ½ cebuli czerwonej
- 1 ząbek czosnku
- 150 g dyni
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- kilka liści szałwii lub 1 łyżeczka mielonej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 40 g ryżu do risotto
Dyniowe risotto z szałwią - sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w pióra, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy ryż i podduszamy je na oliwie. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę dynię i podlewamy bulionem do momentu, aż dynia zmięknie, a ryż będzie gotowy. W trakcie gotowania dodajemy przyprawy, zioła i liście szałwii. Pod koniec gotowania wyłączamy płomień pod patelnią/rondelkiem. Dodajemy parmezan, mieszamy i zostawiamy na kilka minut, żeby danie odpoczęło.