Czy wiesz, że istnieje ponad 50 rodzajów ogórków? Najpopularniejsze są jednak ogórek siewny oraz ogórek melon. W naszym kraju ogórek jest przede wszystkim rośliną uprawną, ale wyciąg z tego warzywa znajduje także zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Ogórki są niskokaloryczne, a przy tym zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia substancji – witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Znajdująca się w ogórkach kukurbitacyna ma działanie antynowotworowe. Substancja ta hamuje wzrost komórek nowotworowych odpowiedzialnych za rozwój raka prostaty, trzustki oraz piersi. Przeciwnowotworowe właściwości ogórka wzmacniają obecne w tym warzywie flawonoidy. Ogórki mają działanie moczopędne, regulują ciśnienie krwi i mają korzystny wpływ na układ pokarmowy, łagodząc zgagę. 

Wartości odżywcze: kalorie – 428 kcal; białko – 29,83 g; tłuszcze – 12,45 g; węglowodany – 54,48 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 10-15 minut

Kanapki z pastą z groszku i z tuńczykiem - składniki:

  • 50 g mrożonego groszku
  • 1 marchew
  • ¼ ogórka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli
  • 60 g tuńczyka w sosie własnym
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 1/2 opakowania (75 g) jogurtu naturalnego skyr 

Kanapki z pastą z groszku i z tuńczykiem - sposób przygotowania:

Groszek zalewamy wrzątkiem i zostawiamy kilka minut, aż się rozmrozi. Przekładamy go do blendera, dodajemy jogurt, oliwę, sól oraz pieprz. Blendujemy na pastę. Pieczywo podpiekamy w tosterze lub na suchej patelni. Smarujemy pastą, wykładamy tuńczyka i pokrojone warzywa.