Deopbap po koreańsku oznacza dosłownie „pokryty/przykryty ryż" i tym właśnie jest - miseczką ryżu z dodatkami, które dopasowujemy do swoich preferencji. Opiera się on na prostych, tanich składnikach, połączonych w smaczną całość będącą kwintesencją kuchni azjatyckiej - znajdziemy tu jajka, nori, ryby, sos sojowy, kimchi, majonez, algi wakame, kiełki... Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Do popularnych dodatków należą szczególnie warzywa - zielona cebulka, kukurydza, marchew, por oraz grzyby, na przykład boczniaki. Z jajek możemy przygotować jajecznicę do wymieszania z ryżem lub posadzić je i przykryć jajkiem inne składniki. Pałeczki w dłoń!

Wartości odżywcze: kalorie – 473 kcal; białko – 24,88 g; tłuszcze – 18,38 g; węglowodany – 53,38 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 30-40 minut

Deopbap z tuńczykiem - składniki:

  • 1 jajo kurze
  • 10 g majonezu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  • 60 g ryżu basmati 
  • 60 g tuńczyka w sosie własnym
  • 1 łyżka kukurydzy konserwowej
  • 1 liść nori
  • Łyżka ulubionych kiełków (opcjonalnie)

Deopbap z tuńczykiem - sposób przygotowania:

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Tuńczyka odsączamy z zalewy, dodajemy majonez. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przygotowujemy jajecznicę.

Do miseczki przekładamy ugotowany ryż, na to jajecznicę oraz tuńczyka i kukurydzę, Na suchej patelni prażymy arkusz nori, aż zrobi się lekko brązowy. Kruszymy go w dłoniach i posypujemy danie. Opcjonalnie możemy dodać ulubione kiełki.