Sos sojowy to wodnista przyprawa, która kojarzy się głównie z kuchnią azjatycką - jemy go z sushi, dodajemy do zup, makaronów, dressingów oraz marynujemy w nim mięso i rybę. Jest dość słony, o intensywnym, charakterystycznym smaku. Ma bardzo prosty skład - przygotowuje się go z wody, soi i ziaren zbóż. Dobry jakościowo sos sojowy wykazuje wiele cennych właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim wzmacnia mikroflorę jelitową, uzupełniając ją o składniki, które poprawiają odporność jelit. Zwiększa również wydzielanie soków żołądkowych i wspomaga trawienie. Ze względu na swój słony smak może zastąpić sól w diecie lub pomóc zredukować jej spożycie, co z pewnością wpłynie pozytywnie na zdrowie.
Wartości odżywcze: kalorie – 411 kcal; białko – 23,5 g; tłuszcze – 16,66 g; węglowodany – 46,35 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 20-30 minut
Ryż stir-fry z groszkiem - składniki:
- 2 jaja kurze
- 100 g mrożonych brokułów
- 50 g mrożonego groszku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 40 g ryżu brązowego
- 4 łyżeczki sosu sojowego
- kilka listków świeżej kolendry lub natki pietruszki
Ryż stir-fry z groszkiem - sposób przygotowania:
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy mrożone brokuły oraz groszek i podsmażamy, aż będą al dente. Dodajemy ugotowany ryż i cały czas mieszając, smażymy 2 minuty. Dodajemy rozmącone jajka, przyprawy i ponownie mieszając, smażymy do uzyskania ulubionej konsystencji jajek. Przekładamy do miseczki i posypujemy posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.