Makaron z soczewicy jest smaczny i zdrowy, a przy tym swoim wyraźnym kolorem urozmaica dania, czyniąc je atrakcyjniejszymi - to szczególnie ważne przy dzieciach, które chętniej zjedzą dania wyglądające zachęcająco. Zawiera sporo białka i błonnika, a także witaminy i minerały - żelazo, magnez, miedź i kwas foliowy. Makaron z soczewicy jest odpowiedni dla osób cierpiących na celiakię czy nietolerujących glutenu, ponieważ nie zawiera pszenicy, a także dla cukrzyków ze względu na niski indeks glikemiczny. Polecany jest kobietom w ciąży, osobom z problemami trawiennymi oraz tym, którzy potrzebują dodatkowego źródła białka - aktywnym fizycznie oraz weganom i wegetarianom.

Wartości odżywcze: kalorie – 402 kcal; białko – 21,95 g; tłuszcze – 14,07 g; węglowodany – 49,77 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 45-55 minut

Makaron z soczewicy z dynią i fetą - składniki:

  • 150 g dyni
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 2 garście (50 g) szpinaku
  • 40 g sera feta 
  • 4 plastry pomidorów suszonych w oleju 
  • 50 g makaronu z soczewicy czerwonej 

Makaron z soczewicy z dynią i fetą - sposób przygotowania:

Dynię pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20-30 minut. Dyni hokkaido nie trzeba obierać. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Uwaga: łatwo go rozgotować. Odcedzamy. Szpinak dusimy na suchej patelni, dodajemy pokrojone suszone pomidory, upieczoną dynię, sól oraz pieprz. Chwilę podduszamy, w razie potrzeby podlewając 1-2 łyżkami wody. Dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy i przekładamy do miseczki. Posypujemy pokruszoną w dłoniach fetą.