Zaletą mięsa z indyka jest jego uniwersalność - doskonale smakuje w pojedynkę, ale też świetnie komponuje się ze wszelkiego rodzaju dodatkami, bez względu na to, czy są one słodkie, słone, pikantne albo ziołowe. Szynka z indyka zawiera najwięcej fosforu ze wszystkich wędlin, a ponadto jest źródłem pełnowartościowego białka niezbędnego w procesie budowy tkanki mięśniowej. Indyk to świetne mięso dla osób trzymających dietę i dbających o sylwetkę, ponieważ jest niskokaloryczny, a przy tym bardzo odżywczy - znajdziemy w nim takie witaminy i minerały jak: niacyna, potas, magnez, żelazo i cynk. Chude i lekkostrawne mięso z indyka nie ma w sobie dużej ilości tłuszczu, a ponadto zawiera mniej cholesterolu niż kurczak.
Wartości odżywcze: kalorie – 399 kcal; białko – 19,71 g; tłuszcze – 12,32 g; węglowodany – 54,14 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 5-10 minut
Klasyczna kanapka z wędliną i warzywami - składniki:
- 1 ciabatta
- ¼ ogórka
- 2 rzodkiewki
- 4 plastry szynki z indyka
- 10 g masła
- 2 łyżki ulubionych kiełków np. soczewicy
Klasyczna kanapka z wędliną i warzywami - sposób przygotowania:
Bułkę kroimy wzdłuż, smarujemy masłem i wykładamy wędlinę oraz plasterki warzyw.