Kasza manna, znana także pod nazwą grysik, to jedna z najstarszych znanych kasz. Pozyskiwana jest z drobnych zmielonych nasion pszenicy. Kasza manna jest lekkostrawna i ze względu na to zalecana jest osobom z zaburzeniami pracy układu trawiennego, szczególnie tym cierpiącym na stany zapalne jelit i żołądka, choroby wątroby, przewodów żółciowych, wrzody oraz po przebytych operacjach. Kasza manna jest bardzo uniwersalnym produktem - można ją spożywać jako samodzielny posiłek, dodatek do deserów, ciast, śniadań czy kolacji. Można ją ugotować na wodzie, na mleku krowim lub napoju roślinnym, a nawet na rosole w wersji na słono. 

Wartości odżywcze: kalorie – 437 kcal; białko – 22,48 g; tłuszcze – 11,06 g; węglowodany – 65,09 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 15-20 minut

Złota kasza manna z gruszką - składniki:

  • 1 gruszka
  • 30 g kaszy manny
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 10 g płatków migdałów
  • 1 szklanka mleka 2% tłuszczu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/2 opakowania (75 g) jogurtu naturalnego skyr

Złota kasza manna z gruszką - sposób przygotowania:

Kaszę wsypujemy do rondelka, dodajemy słodzik, kurkumę oraz mleko. Gotujemy na niedużym ogniu, cały czas mieszając. Przekładamy do miseczki. Dodajemy jogurt, pokrojoną gruszkę oraz płatki migdałów. Można ozdobić owocami.