Kasza manna, znana także pod nazwą grysik, to jedna z najstarszych znanych kasz. Pozyskiwana jest z drobnych zmielonych nasion pszenicy. Kasza manna jest lekkostrawna i ze względu na to zalecana jest osobom z zaburzeniami pracy układu trawiennego, szczególnie tym cierpiącym na stany zapalne jelit i żołądka, choroby wątroby, przewodów żółciowych, wrzody oraz po przebytych operacjach. Kasza manna jest bardzo uniwersalnym produktem - można ją spożywać jako samodzielny posiłek, dodatek do deserów, ciast, śniadań czy kolacji. Można ją ugotować na wodzie, na mleku krowim lub napoju roślinnym, a nawet na rosole w wersji na słono.
Wartości odżywcze: kalorie – 437 kcal; białko – 22,48 g; tłuszcze – 11,06 g; węglowodany – 65,09 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 15-20 minut
Złota kasza manna z gruszką - składniki:
- 1 gruszka
- 30 g kaszy manny
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 10 g płatków migdałów
- 1 szklanka mleka 2% tłuszczu
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/2 opakowania (75 g) jogurtu naturalnego skyr
Złota kasza manna z gruszką - sposób przygotowania:
Kaszę wsypujemy do rondelka, dodajemy słodzik, kurkumę oraz mleko. Gotujemy na niedużym ogniu, cały czas mieszając. Przekładamy do miseczki. Dodajemy jogurt, pokrojoną gruszkę oraz płatki migdałów. Można ozdobić owocami.