Jednym ze składników przedstawionych w dzisiejszym przepisie klopsików z indyka są otręby owsiane, w tym przypadku służące między innymi jako spoiwo dla mięsa. Powstają one jako produkt uboczny przemiału ziaren owsa na mąkę lub kaszę. Otręby owsiane bogate są w błonnik i witaminy, przy czym bardzo chętnie stosują je osoby dbające o sylwetkę. Zawierają cenne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz kwas oleinowy stosowany w profilaktyce antynowotworowej. W ziarnach owsa znajdują się duże ilości witamin z grupy B (szczególnie B6 oraz B12) oraz minerałów (selenu, magnezu).

Wartości odżywcze: kalorie – 438 kcal; białko – 26,78 g; tłuszcze – 17,99 g; węglowodany – 51,94 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 45-55 minut

Krem z pietruszki i gruszki z klopsikami - składniki:

Zupa krem z pietruszki i gruszki:

  • 10 g orzechów włoskich
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 gruszka
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli

Zupa krem z pietruszki i gruszki - sposób przygotowania:

Pietruszkę myjemy i obieramy. Kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości w bulionie. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy pokrojoną gruszkę. Wszystko blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekanymi orzechami.

Klopsiki z indyka: 

  • 1 jajo kurze
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka otrąb owsianych 
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry (lub nasion)
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli
  • 50 g mięsa mielonego z indyka

Klopsiki z indyka - sposób przygotowania:

Mięso mielone rozrabiamy z jajkiem i przyprawami. Formujemy małe klopsiki. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20-25 minut.