Kefir to gęsty napój mleczny o kremowej konsystencji w smaku podobny do jogurtu, wyróżnia się on jednak charakterystycznym kwaskowatym akcentem i lekko drożdżowym zapachem. Im bardziej dojrzały jest kefir, tym intensywniejszy staje się jego zapach, czasem przeradzając się w ostrą, serową woń. Wraz z procesem dojrzewania spada też zawartość laktozy - cukru mlecznego. Osoby z nietolerancją tej substancji mogą z powodzeniem spożywać kefir, ponieważ zawiera on znikome ilości laktozy. Kefir jest również lekko zgazowany przez zawartość dwutlenku węgla, uwalniającego się w procesie fermentacji. Sprawdza się on zarówno jako napój bez dodatków w nieprzetworzonej postaci, jak i baza koktajli, przekąska z płatkami śniadaniowymi czy w formie zaczynu do pieczywa. Kefir wspomaga oczyszczanie organizmu dzięki swoim zdolnościom przyspieszania perystaltyki jelit, które wynikają z obecności przyjaznych bakterii mlekowych wypierających patogenną florę.
Wartości odżywcze: kalorie – 361 kcal; białko – 18,25 g; tłuszcze – 15,16 g; węglowodany – 44,7 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 10-15 minut
Malinowy smoothie bowl - składniki:
- 400 ml kefiru
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 2 garście malin
- 10 g płatków migdałów
- 1/2 łyżki nasion chia
Malinowy smoothie bowl - sposób przygotowania:
Maliny razem z ksylitolem i kefirem umieszczamy w naczyniu blendera. Blendujemy na gładkie smoothie. Przelewamy do miseczki. Posypujemy nasionami i płatkami migdałów. Można zostawić kilka malin do dekoracji.