Lubczyk to niepozorna przyprawa, która ma całkiem sporo właściwości pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. To ziele o szerokim spektrum działania uznawane jest za naturalny afrodyzjak, a ponadto znany jest z działania wspierającego poprawne funkcjonowanie układu moczowego. Działa też rozluźniająco na mięśnie jelit. Właściwości lubczyku wspomagają organizm w pozbywaniu się toksyn. Wykazuje również działanie przeciwzakrzepowe i zapobiega powstawaniu miażdżycy. Dzięki potwierdzonemu działaniu wykrztuśnemu może być stosowany również w przypadku suchego i uporczywego kaszlu.

Wartości odżywcze: kalorie – 461 kcal; białko – 27,4 g; tłuszcze – 19,69 g; węglowodany – 44,02 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 50-60 minut

Zupa gulaszowa z ciecierzycą - składniki:

  • 200 ml bulionu warzywnego
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g jarmużu
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • Szczypta pieprzu
  • 70 g wieprzowiny, łopatki
  • 50 g ciecierzycy z puszki
  • 150 ml passaty
  • 2 liście lubczyku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 

Zupa gulaszowa z ciecierzycą - sposób przygotowania:

Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Warzywa myjemy i kroimy w paski. Jarmuż dokładnie myjemy i odcinamy zgrubiałe łodygi. W garnku na oliwie podsmażamy mięso, aż wytopi się tłuszcz. Dodajemy czosnek, cebulę oraz lubczyk. Przesmażamy przed 3-4 minuty, po czym zalewamy bulionem. Dodajemy warzywa oraz passatę i gotujemy na niedużym ogniu przez 30 minut. 10 minut przed końcem dodajemy opłukaną z zalewy ciecierzycę.