Burger rybny to doskonała alternatywa zarówno dla wołowej, jak i wieprzowej wersji kotleta umieszczonego między dwoma połówkami bułki. Ta ryba morska, poławiana w rejonach arktycznych, to źródło witamin i niezbędnych organizmowi człowieka składników odżywczych. Dorsz jest bogaty w witaminę D3, której szczególnie potrzebujemy w okresie jesienno-zimowym, kiedy przyjmujemy jej mniej ze słońca. Spożycie porcji 100 g dorsza pokrywa blisko połowę dziennego zapotrzebowania na selen. Dorsz posiada również dużą zawartość witaminy B12, fosforu oraz cennych kwasów tłuszczowych omega 3. 

Wartości odżywcze: kalorie – 381 kcal; białko – 21,23 g; tłuszcze – 8,93 g; węglowodany – 58,25 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 20-30 minut

Burger rybny z dorszem - składniki:

  • 1 grahamka
  • ¼ cebuli
  • 70 g filetu z dorsza
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżeczka koperku 
  • 3 korniszony 
  • 10 g majonezu
  • Szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu

Burger rybny z dorszem - sposób przygotowania:

Rybę nacieramy chrzanem, koperkiem i przyprawiamy pieprzem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 8-10 minut. Bułkę kroimy wzdłuż, smarujemy majonezem. Kładziemy rybę, dodajemy pokrojone korniszony, kapary i cebulę.