Burger rybny to doskonała alternatywa zarówno dla wołowej, jak i wieprzowej wersji kotleta umieszczonego między dwoma połówkami bułki. Ta ryba morska, poławiana w rejonach arktycznych, to źródło witamin i niezbędnych organizmowi człowieka składników odżywczych. Dorsz jest bogaty w witaminę D3, której szczególnie potrzebujemy w okresie jesienno-zimowym, kiedy przyjmujemy jej mniej ze słońca. Spożycie porcji 100 g dorsza pokrywa blisko połowę dziennego zapotrzebowania na selen. Dorsz posiada również dużą zawartość witaminy B12, fosforu oraz cennych kwasów tłuszczowych omega 3.
Wartości odżywcze: kalorie – 381 kcal; białko – 21,23 g; tłuszcze – 8,93 g; węglowodany – 58,25 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 20-30 minut
Burger rybny z dorszem - składniki:
- 1 grahamka
- ¼ cebuli
- 70 g filetu z dorsza
- 2 łyżki kaparów
- 1 łyżeczka koperku
- 3 korniszony
- 10 g majonezu
- Szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
Burger rybny z dorszem - sposób przygotowania:
Rybę nacieramy chrzanem, koperkiem i przyprawiamy pieprzem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 8-10 minut. Bułkę kroimy wzdłuż, smarujemy majonezem. Kładziemy rybę, dodajemy pokrojone korniszony, kapary i cebulę.