Twaróg, biały ser z krowiego mleka, jest bardzo dobrym źródłem białka. Świeży twaróg jest lekko kwaskowaty, miękki i gładki w przekroju. Ze względu na kwaśny posmak konieczne jest posłodzenie go przed przygotowaniem deseru - nie musimy jednak używać cukru, wystarczy erytrytol bądź ksylitol, jego mniej kaloryczne zamienniki. Dobrze komponował się tu będzie także aromat waniliowy bądź laska wanilii. Można od razu przygotować kilka porcji takiego serniczka malinowego, ponieważ świetnie sprawdzi się również jako drugie śniadanie czy przekąska, a także deser. Co więcej, z powodzeniem można go jeść na zimno!

Wartości odżywcze: kalorie – 331 kcal; białko – 22,61 g; tłuszcze – 10,9 g; węglowodany – 42,58 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 30-35 minut

Śniadaniowy sernik z malinami - składniki:

  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 2 garście mrożonych malin
  • 60 ml mleka 2% tłuszczu
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki mąki owsianej

Śniadaniowy sernik z malinami - sposób przygotowania:

Twaróg miksujemy z mlekiem, ksylitolem oraz mąką do uzyskania gładkiej masy. Formę żaroodporną natłuszczamy olejem, wlewamy masę. Posypujemy malinami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 20 minut.