Te jajeczne muffiny to uniwersalny przepis na szybkie śniadanie - wszystkie składniki mieszamy z jajkami i wrzucamy do piekarnika, a danie samo się robi! Do środka możemy wkomponować tak naprawdę dowolne dodatki, szczególnie jeśli chodzi o warzywa - świetnie sprawdzi się cebula, kukurydza, papryka czy nawet brokuły lub kalafior, które być może zostały z obiadu podanego dzień wcześniej. Doskonale w muffinach śniadaniowych smakują też parówki, różnego rodzaju kiełbaski i wędliny lub boczek, a także sery, szczególnie mozzarella, gouda, edamski czy cheddar. 

Wartości odżywcze: kalorie – 420 kcal; białko – 31,2 g; tłuszcze – 12,98 g; węglowodany – 48,31 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 25-35 minut

Zapiekane jajka - składniki:

  • 2 jaja kurze
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • Szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku 
  • 2 garście (50 g) szpinaku
  • 3 plastry szynki parmeńskiej
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego

Zapiekane jajka - sposób przygotowania:

Na patelni podduszamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Podlewamy dwiema łyżkami wody i dusimy, aż szpinak zredukuje swoją objętość. Do naczynia żaroodpornego przekładamy zawartość patelni, plasterki szynki, przekrojone w ćwiartki pomidorki oraz wbijamy jajka. Przyprawiamy pieprzem i tymiankiem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 15 min. Podajemy z pieczywem pełnoziarnistym.