Mąka kokosowa to produkt uboczny procesu tworzenia się oleju i mleka kokosowego. Z powodzeniem może zastępować mąkę pszenną w wielu przepisach, szczególnie tych na słodsze dania - a co więcej, być jej bezglutenowym zamiennikiem, ponieważ nie zawiera ona pochodzącego z pszenicy składnika. Mąka kokosowa zawiera sporo wspierającego trawienie błonnika, działające przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo tłuszcze nasycone, białko pochodzenia roślinnego (aż 18 g na 100 g produktu) oraz witaminy: A, C i witaminy z grupy B. Ze względu na jej dobroczynne działanie na zdrowie warto włączyć mąkę kokosową do diety!
Jeżeli chcemy przygotować ten przepis w wersji wegańskiej, zamieńmy mleko krowie na dowolny napój roślinny.
Wartości odżywcze: kalorie – 334 kcal; białko – 19,03 g; tłuszcze – 14,12 g; węglowodany – 40,99 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 15-20 minut
Placuszki kokosowe z mango - składniki:
- 2 jaja kurze
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 100 g mango
- kilka listków mięty pieprzowej
- 50 ml mleka 2% tłuszczu
- 2 łyżki (24g) mąki kokosowej
Placuszki kokosowe z mango - sposób przygotowania:
Jajka, mleko, słodzik oraz mąkę dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, żeby mąka wchłonęła płyn. Smażymy placuszki na patelni z nieprzywierającym dnem. Podajemy z pokrojonym mango i listkami mięty.