Soczyste, odżywcze mango naładowane jest cennymi składnikami o dobroczynnym wpływie na zdrowie. Ten wyjątkowy żółty owoc ma niską gęstość kaloryczną, ale jest źródłem witamin: A, C, E, K, B5, B6, kwasu foliowego, ryboflawiny, kwasu pantotenowego, tiaminy, a także minerałów: miedzi, potasu, manganu, magnezu, fosforu, wapnia, selenu i żelaza. Mango zawiera także polifenole wykazujące działanie przeciwutleniające. Te antyoksydanty są ważne, ponieważ neutralizują wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia organizmu. Owoc mango wzmacnia odporność, wspiera zdrowie serca, może wpływać na poprawę zdrowia układu pokarmowego, pomóc obniżyć ryzyko niektórych nowotworów i pozytywnie działa na wzrok. 

Wartości odżywcze: kalorie – 423 kcal; białko – 20,03 g; tłuszcze – 11,54 g; węglowodany – 66,44 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 30-40 minut

Budyń z komosy ryżowej z mango - składniki:

  • 10 g wiórków kokosowych
  • 5 g korzenia imbiru (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 80 g mango
  • 100 ml mleka 2% tłuszczu 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 50 g komosy ryżowej (Quinoa)
  • 1/2 opakowania (75 g) jogurtu naturalnego Skyr

Budyń z komosy ryżowej z mango - sposób przygotowania:

Mleko podgrzewamy z kurkumą i startym imbirem. Dodajemy komosę i lekko podgrzewamy (komosa jest gotowa, kiedy wypuści "ogonki"). Zdejmujemy z palnika. Dodajemy połowę porcji mango, jogurt, ksylitol i cynamon. Blendujemy na gładką masę. Podajemy z pozostałym mango i wiórkami kokosowymi.