Koper włoski to bylina z rodziny selerowatych, pierwotnie występująca w rejonie Morza Śródziemnego, a później rozpowszechniona na większą powierzchnię ze względu na swoje właściwości lecznicze. Do celów medycznych wykorzystuje się owoce kopru włoskiego, a spożywamy głównie mięsisty, gruby, żółto-biały korzeń. Z owoców otrzymujemy olejek eteryczny, w którym zawarte są dwie substancje mające dobroczynny wpływ na zdrowie - anetol i fenchon. W aptekach spotkamy owoce kopru włoskiego w wielu formach, przykładowo herbat, granulatów, kropelek albo drażetek.

Wartości odżywcze: kalorie – 358 kcal; białko – 22,23 g; tłuszcze – 14,63 g; węglowodany – 38,95 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 25-35 minut

Sałatka z fenkułem i pstrągiem - składniki:

  • 15 g orzechów włoskich
  • 150 g kopru włoskiego (fenkułu)
  • 3 łyżeczki koperku
  • 1/3 łyżki (10 g) miodu
  • 1/2 łyżeczki musztardy 
  • 1 nieduża pomarańcza
  • 70 g pstrąga wędzonego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sałatka z fenkułem i pstrągiem - sposób przygotowania:

Koper włoski (fenkuł) kroimy w bardzo cienkie plastry. Pomarańczę obieramy, wykrajamy białe błonki i kroimy na mniejsze kawałki. Składniki układamy na talerzu, dodajemy cząstki ryby, posiekane orzechy oraz koperek. Przygotowujemy lekki dressing: sok z cytryny mieszamy z miodem, musztardą oraz łyżką wody. Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.