Groszek zielony można spożywać na wiele sposobów - świeży, z puszki, mrożony, ugotowany, jako składnik sałatki czy zupy, dodatek do dania głównego, element farszu czy jeden ze składników... pasty na kanapki. Zielony groszek to tak właściwie niedojrzałe nasiona grochu zwyczajnego, należącego do rodziny bobowatych. Jest sycący, smaczny i zawiera dużo białka, a ponadto jest źródłem wielu cennych składników mineralnych (cynk, fosfor, mangan, magnez, molibden, selen, sód, potas, żelazo oraz wapń) i witamin. Zawiera on witaminy A, C, E i K, a ponadto witaminy z gruby B - tiaminę, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy.

Wartości odżywcze: kalorie – 364 kcal; białko – 19,07 g; tłuszcze – 11,95 g; węglowodany – 50,03 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska, wegańska

Czas przygotowania: 10-15 minut

Kanapki z pastą z zielonego groszku i tofu - składniki:

  • ½ kostki tofu naturalnego
  • 50 g mrożonego groszku
  • Kilka listków mięty
  • 5 ml oleju lnianego
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Kanapki z pastą z zielonego groszku i tofu - sposób przygotowania:

Groszek gotujemy do miękkości - najlepiej zalać go wrzątkiem i zostawić na kilka minut. Odcedzamy go i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy resztę składników i blendujemy na gładką pastę. Podajemy ją z chlebem pełnoziarnistym.