Pstrąg ma delikatne i chude mięso o bladoróżowym odcieniu - zaliczamy go do ryb łososiowatych. Jest on jedną z najzdrowszych ryb, ponieważ pływa tylko w czystych wodach - jego preferowane środowisko to górskie krystaliczne potoki, w których nie znajdziemy rtęci, antybiotyków ani chemikaliów. Ta rodzima ryba jest wyjątkowo smaczna i dostarcza naszemu organizmowi wielu cennych substancji - w tym najwięcej kwasów omega-3 oraz omega-6 ze wszystkich słodkowodnych ryb. Substancje te odgrywają kluczową rolę w profilaktyce wszelkich chorób serca, prawidłowym funkcjonowaniu układu krążenia, a ponadto wpływają pozytywnie na naszą odporność i są niezbędne do wydajnego działania układu nerwowego.
Wartości odżywcze: kalorie – 416 kcal; białko – 27,63 g; tłuszcze – 12,93 g; węglowodany – 53,49 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 10-15 minut
Pasta z wędzonego pstrąga i kopru włoskiego - składniki:
- 50 ml jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
- 80 g kopru włoskiego (fenkułu)
- 3 łyżeczki koperku
- 5 ml oleju lnianego
- Szczypta pieprzu
- 80 g pstrąga wędzonego
- Szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatki:
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- 70 g kopru włoskiego (fenkułu)
Pasta z wędzonego pstrąga i kopru włoskiego - sposób przygotowania:
Rybę dzielimy na mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia blendera. Koper włoski (fenkuł) kroimy w kostkę i przekładamy do ryby. Dodajemy resztę składników. Blendujemy na gładką pastę. Smarujemy nią pieczywo i wykładamy dodatkową porcję cienko pokrojonego fenkułu.