Kapary to niedojrzałe pączki kaparu ciernistego, które znane są nam przede wszystkim w wariancie kiszonym lub zakonserwowanym - kupujemy je w słoikach, gdzie zachowane są w zalewie. Mimo że oryginalnie pochodzą one z Azji, nie są kojarzone z tą częścią świata i nie spotykamy ich w daniach chińskich czy japońskich – nie można wyobrazić sobie bez nich natomiast kuchni śródziemnomorskiej, włoskiej czy francuskiej, gdzie kapary pojawiają się regularnie. Kapary charakteryzują się intensywnym, specyficznym smakiem - są cierpkie, gorzkawe i delikatnie ostre, przez co nie wszystkim zasmakują. Porównywane są do zielonych oliwek wzbogaconych o pieprzne i chrzanowe nuty, aczkolwiek dużo zależy od gatunku kaparów, momentu, w którym zostały zebrane i ich wielkości. Dodane jednak w odpowiedniej ilości do dania potrafią odmienić jego oblicze i niesamowicie podbić inne smaki potrawy. Cenione są szczególnie za obecność mających zbawienny wpływ na zdrowie antyoksydantów - rutyny, kwercetyny i kempferolu. Ponadto kapary są źródłem witamin, szczególnie A i C.

Wartości odżywcze: kalorie – 377 kcal; białko – 23,53 g; tłuszcze – 12,13 g; węglowodany – 47,46 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 25-35 minut

Makaron z tuńczykiem w pomidorach - składniki:

  • 50 g cebuli
  • 1 łyżka kaparów
  • 40 g makaronu pełnoziarnistego świderki
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 200 ml pomidorów w puszce
  • Szczypta pieprzu
  • 60 g tuńczyka w sosie własnym

Makaron z tuńczykiem w pomidorach - sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, kapary i pomidory z puszki. Dusimy, aż woda częściowo odparuje. Dodajemy tuńczyka z puszki, ugotowany makaron. Przyprawiamy do smaku pieprzem. Przekładamy do miseczki i posypujemy posiekaną natką pietruszki.