Tradycyjnie do przygotowania tego deseru powinniśmy używać ryżu kleistego (okrągłoziarnistego czy też do sushi) i mleczka kokosowego, które nadaje ziarnom słodkawy, orientalny posmak, a także sprawi, że deser stanie się wegański. Można jednak uprościć składniki i użyć ryżu basmati oraz krowiego mleka. Do posypania ryżu na mleku z mango świetnie nadają się też wiórki kokosowe lub sezam, a całość można skropić limonką, która doskonale skontrastuje słodkie smaki. Nie trzeba również kierować się klasyczną wersją, jeżeli chodzi o dobór owoców do tego dania - jeżeli nie przepadasz za mango lub nie dasz rady kupić dojrzałego, śmiało możesz spróbować połączyć ten deserowy ryż z innymi, sezonowymi propozycjami, jak truskawki, wiśnie czy gruszki. Każda opcja będzie zdrowa i smaczna!
Wartości odżywcze: kalorie – 437 kcal; białko – 15,01 g; tłuszcze – 13,68 g; węglowodany – 62,56 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 30-40 minut
Ryż na mleku z mango - składniki:
- 100 g mango
- Kilka listków mięty pieprzowej świeżej
- 15 g płatków migdałów
- 250 ml mleka 2% tłuszczu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 40 g ryżu basmati
Ryż na mleku z mango - sposób przygotowania:
Ryż gotujemy na mleku, aż wchłonie większość płynu. Dodajemy kardamon (opcjonalnie) i przekładamy do miseczki. Podajemy z pokrojonym w kostkę mango, płatkami migdałów oraz listkami świeżej mięty.