Green goddess to znany zielony dressing do sałatek wypełniony prozdrowotnymi ziołami. Sos zielonej bogini to klasyk kuchni kalifornijskiej kultywowany przez fanki zdrowego odżywiania. Jego bazą może być majonez, jogurt bądź śmietana, a w wielu przepisach znajdziemy składniki takie jak czosnek, natka pietruszki, szczypiorek, anchois, pieprz, ocet z białego wina, mięta, kolendra czy bazylia - można je tak naprawdę dobrać według preferencji. Sos green goddess jest wyraźny w smaku, delikatnie ostry, z mocnymi ziołowymi akcentami. Hummus ten wziął swoją nazwę od obecnych w nim liści pietruszki, szpinaku i czosnku. 

Wartości odżywcze: kalorie – 349; białko – 15,32 g; tłuszcze – 17,6 g; węglowodany – 37,79 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 10-15 minut

Hummus green goddess - składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g tahini 
  • 4 łyżeczki natki pietruszki
  • szczypta pieprzu
  • 50 g szpinaku
  • 100 g ciecierzycy z puszki
  • 2 łyżki soku z cytryny 

Hummus green goddess - sposób przygotowania:

Ciecierzycę płuczemy z zalewy i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką pastę. Gdyby hummus był zbyt gęsty, dodajemy 30-40 ml zimnej wody. 

Protip: Zostały ci warzywa - marchewka, ogórek, pomidory? Pokrój je w słupki i dodaj do hummusu. Sam hummus jest już pełnowartościowym posiłkiem zawierającym białko, węglowodany i tłuszcze. Dodatek świeżych warzyw tylko go wzbogaci.