Hot dog to typowo amerykańskie danie składające się z grillowanej bądź gotowanej kiełbasy lub parówki, zamkniętej w zazwyczaj długiej, miękkiej bułce. Klasycznymi dodatkami do hot doga są korniszony (można zamienić na świeże lub kiszone ogórki), prażona lub świeża cebula, sałata rzymska lub rukola, pomidory, bekon, a w ostrzejszej wersji również jalapeño bądź chili. Najczęściej stosowane sosy to ketchup, sos tysiąca wysp, majonez i musztarda, jednak lokale gastronomiczne przyzwyczaiły nas do wymyślnych, niestandardowych hotdogowych kompozycji. W wersji dla osób niespożywających mięsa dostępne są parówki wegetariańskie na bazie składników roślinnych.
Wartości odżywcze: kalorie – 432; białko – 14,7 g; tłuszcze – 13,52 g; węglowodany – 65,71 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 10-15 minut
Domowy hot dog z warzywami - składniki:
- 1 bułka owsiana
- 25 g cebuli
- 30 g korniszonów
- 70 g pomidora
- 20 g rukoli
- 1 parówka drobiowa (40 g)
- 2/3 łyżki keczupu
Domowy hot dog z warzywami - sposób przygotowania:
Bułkę kroimy wzdłuż, smarujemy keczupem. Dodajemy podsmażoną na suchej patelni lub ugotowaną parówkę oraz pokrojone warzywa.