Parówki - cienkie kiełbaski ze zmielonego na gładką masę mięsa - nie kojarzą się ze zdrowym stylem życia, jednak niekoniecznie musimy uznawać je za produkt, którego należy unikać. Wybierając parówki, warto sprawdzać ich skład - im krótszy, tym lepiej, ponieważ oznacza to, że ograniczona jest w nich zawartość wypełniaczy, barwników i konserwantów. Dobre parówki są źródłem białka, a składać powinny się w mniej więcej w równych proporcjach z chudego i tłustego mięsa, dzięki czemu nie będą się rozpadać. Mimo, że nie są źródłem witamin i mikroelementów, to jako dodatek do diety zdecydowanie nie zaszkodzą.
Wartości odżywcze: kalorie – 609; białko – 36,5 g; tłuszcze – 24,14 g; węglowodany – 68,41 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 35-50 minut
Zapiekanka z parówkami - składniki:
- 200 g mrożonych brokułów
- 50 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 80 g parówek drobiowych
- 200 ml pomidorów w puszce
- szczypta pieprzu
- 50 g sera gouda light
- 180 g ziemniaków
Zapiekanka z parówkami - sposób przygotowania:
W naczyniu żaroodpornym wykładamy plasterki ziemniaków, parówek, różyczki brokuła, posiekaną cebulę i czosnek. Zalewamy pomidorami z puszki. Przyprawiamy pieprzem. Przykrywamy plastrami sera. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 25-30 minut.