Omlet to popularne śniadanie - jajeczny placek, który przygotować można zarówno na słodko, jak i na słono, w zależności od użytych składników i przypraw. Mimo że omlety kojarzą nam się głównie z kuchnią francuską, ponieważ to Francuzi udoskonalili przepis na nie, to znane były już w starożytnym Rzymie. Do zrobienia klasycznej wersji omleta nie potrzebujemy tak naprawdę niczego poza rozbełtanymi jajkami, jednak wariacji jest wiele - dodać można mleko, mąkę, odżywkę białkową, serek wiejski czy jogurt naturalny, aby stworzyć wersję najbardziej odpowiadającą naszym preferencjom smakowym. Możesz zjeść omlet w całości lub złożyć go na pół, w środku ukrywając wypełnienie z warzyw, owoców, mięsa lub sera. 

Wartości odżywcze: kalorie – 455; białko – 23,85 g; tłuszcze – 17,48 g; węglowodany – 57,93 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 15-25 minut

Omlet z papryką i pieczarkami - składniki:

  • 2 jaja kurze
  • 50 g cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 70 g papryki czerwonej
  • 170 g pomidorów
  • szczypta pieprzu
  • garść rukoli
  • szczypta soli
  • 80 g pieczarek
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego

Omlet z papryką i pieczarkami - sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki, drobno pokrojoną cebulkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Jajka mieszamy z solą i pieprzem. 

Wylewamy masę jajeczną i rozprowadzamy ją równomiernie po całej powierzchni patelni. Kiedy wierzch lekko się zetnie, składamy omlet na połowę i dopiekamy jeszcze 20-30 sekund. 
Podajemy z pomidorem pokrojonym w kostkę, rukolą i chlebem pełnoziarnistym.