Omlet to popularne śniadanie - jajeczny placek, który przygotować można zarówno na słodko, jak i na słono, w zależności od użytych składników i przypraw. Mimo że omlety kojarzą nam się głównie z kuchnią francuską, ponieważ to Francuzi udoskonalili przepis na nie, to znane były już w starożytnym Rzymie. Do zrobienia klasycznej wersji omleta nie potrzebujemy tak naprawdę niczego poza rozbełtanymi jajkami, jednak wariacji jest wiele - dodać można mleko, mąkę, odżywkę białkową, serek wiejski czy jogurt naturalny, aby stworzyć wersję najbardziej odpowiadającą naszym preferencjom smakowym. Możesz zjeść omlet w całości lub złożyć go na pół, w środku ukrywając wypełnienie z warzyw, owoców, mięsa lub sera.
Wartości odżywcze: kalorie – 455; białko – 23,85 g; tłuszcze – 17,48 g; węglowodany – 57,93 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 15-25 minut
Omlet z papryką i pieczarkami - składniki:
- 2 jaja kurze
- 50 g cebuli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 70 g papryki czerwonej
- 170 g pomidorów
- szczypta pieprzu
- garść rukoli
- szczypta soli
- 80 g pieczarek
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
Omlet z papryką i pieczarkami - sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki, drobno pokrojoną cebulkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Jajka mieszamy z solą i pieprzem.
Wylewamy masę jajeczną i rozprowadzamy ją równomiernie po całej powierzchni patelni. Kiedy wierzch lekko się zetnie, składamy omlet na połowę i dopiekamy jeszcze 20-30 sekund.
Podajemy z pomidorem pokrojonym w kostkę, rukolą i chlebem pełnoziarnistym.