Cebula dymka to mała, młoda cebula, którą zazwyczaj wykorzystuje się do sadzenia, ale też do marynowania czy jedzenia na surowo lub jako składnik potraw. Zawiera bardzo dużo witamin, w tym witaminy: A, C, PP, B1, B2, oraz beta-karoten i kwas foliowy. Cebula dymka jest też źródłem minerałów: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, siarki, krzemu i cynku. Cebula dymka skutecznie przeciwdziała zaparciom, co więcej - usuwa nadmiar wody z organizmu oraz ma działanie przeciwcukrzycowe. To warzywo dzięki swym właściwościom obniża ciśnienie krwi i wzmacnia nasz organizm. Regularne spożywanie cebuli dymki wpływa pozytywnie na włosy, skórę i paznokcie.
Wartości odżywcze: kalorie – 358; białko – 16,7 g; tłuszcze – 9,62 g; węglowodany – 62,89 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska, wegańska
Czas przygotowania: 25-35 minut
Makaron z ciecierzycą i szpinakiem - składniki:
- 50 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 30 g makaronu pełnoziarnistego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 20 g pomidorów suszonych na słońcu
- szczypta pieprzu
- 50 g szpinaku
- 20 g cebuli dymki
- 100 g ciecierzycy z puszki
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
Makaron z ciecierzycą i szpinakiem - sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente, ciecierzycę płuczemy z zalewy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę. Chwilę dusimy, aż się zezłocą. Dodajemy szpinak i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pod koniec dodajemy ugotowany makaron, ciecierzycę oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Przekładamy do miseczki i posypujemy posiekaną dymką.