Czy wiesz, jak pozytywny wpływ na organizm człowieka ma czerwona soczewica? Jest źródłem wielu witamin, zwłaszcza tych z grupy B: B1, B2, PP, B5, B6 i B9. Oprócz nich roślina dostarcza także witaminy K i minerały, wśród których znajdziemy: magnez, żelazo, cynk, potas, mangan i miedź. Czerwona soczewica jest polecana ciężarnym kobietom ze względu na dużą zawartość błonnika i kwasu foliowego, a także pacjentom cierpiącym na choroby serca i nadciśnienie, ponieważ zawiera sporo sodu. Regularne spożywanie czerwonej soczewicy pozwala obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi, obniżyć ciśnienie, a także poprawić perystaltykę jelit.
Wartości odżywcze: kalorie – 390; białko – 21 g; tłuszcze – 9,98 g; węglowodany – 58,48 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska, wegańska
Czas przygotowania: 20-30 minut
Zupa krem z soczewicy - składniki:
- 70 g soczewicy czerwonej
- 200 ml bulionu warzywnego
- 50 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 90 g marchewki
- 70 ml mleczka kokosowego
- pół papryczki chili
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
Zupa krem z soczewicy - sposób przygotowania:
W garnku podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili. Dodajemy odrobinę wody, żeby nie przywarły do dna. Kiedy zaczną intensywnie pachnieć, zalewamy bulionem, dodajemy soczewicę (surową) oraz obraną marchew. Gotujemy kilka minut, aż soczewica zmięknie. Zdejmujemy z kuchenki, blendujemy na krem. Dolewamy mleczko kokosowe i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.