Nadziewane tortille to jeden z najprostszych do wykonania przepisów - wszystkie składniki wystarczy umieścić w pszennym placku, zwinąć w rulon i zapiec, aby uzyskać pożywny i zdrowy posiłek. Do środka można włożyć dowolne warzywa - pomidora, kukurydzę, cebulę, buraka, marchew, ogórka, paprykę czy strączki - ciecierzycę lub fasolę, a jako bazy użyć sałaty, rukoli, roszponki czy szpinaku. Jeżeli chcemy iść w stronę meksykańskiego burrito, do tortilli włożymy ryż i salsę, a do kompozycji dodamy kolendrę. Możemy również zrobić szybkie zawijasy z szynką lub łososiem i serem, które doskonale sprawdzą się jako przekąska na imprezie czy błyskawiczne drugie śniadanie do wzięcia na wynos w pudełku.
Wartości odżywcze: kalorie – 403 kcal; białko – 26,75 g; tłuszcze – 15,05 g; węglowodany – 42,58 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 25-30 minut
Tortilla z krewetkami i warzywami - składniki:
- 1 marchew
- ½ ogórka
- ½ papryki żółtej
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- Szczypta pieprzu
- Szczypta soli
- 10 g masła
- 90 g krewetek surowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 tortilla pełnoziarnista
Tortilla z krewetkami i warzywami - sposób przygotowania:
Przygotowujemy warzywa - ogórka i marchew obieramy i kroimy w paski. Paprykę podobnie. Na suchej patelni podsmażamy tortillę, przekładamy na talerz.
Rozpuszczamy masło, dodajemy krewetki i smażymy, aż będą gotowe. Przyprawiamy je solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na tortilli wykładamy warzywa, dodajemy krewetki i zwijamy w rulon. Przekładamy na patelnię łączeniem w dół, by placek się skleił.
Pozostałe warzywa kładziemy na talerzyku obok.