Nadziewane tortille to jeden z najprostszych do wykonania przepisów - wszystkie składniki wystarczy umieścić w pszennym placku, zwinąć w rulon i zapiec, aby uzyskać pożywny i zdrowy posiłek. Do środka można włożyć dowolne warzywa - pomidora, kukurydzę, cebulę, buraka, marchew, ogórka, paprykę czy strączki - ciecierzycę lub fasolę, a jako bazy użyć sałaty, rukoli, roszponki czy szpinaku. Jeżeli chcemy iść w stronę meksykańskiego burrito, do tortilli włożymy ryż i salsę, a do kompozycji dodamy kolendrę. Możemy również zrobić szybkie zawijasy z szynką lub łososiem i serem, które doskonale sprawdzą się jako przekąska na imprezie czy błyskawiczne drugie śniadanie do wzięcia na wynos w pudełku.

Wartości odżywcze: kalorie – 403 kcal; białko – 26,75 g; tłuszcze – 15,05 g; węglowodany – 42,58 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 25-30 minut

Tortilla z krewetkami i warzywami - składniki:

  • 1 marchew 
  • ½ ogórka 
  • ½ papryki żółtej
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli
  • 10 g masła
  • 90 g krewetek surowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 tortilla pełnoziarnista

Tortilla z krewetkami i warzywami - sposób przygotowania:

Przygotowujemy warzywa - ogórka i marchew obieramy i kroimy w paski. Paprykę podobnie. Na suchej patelni podsmażamy tortillę, przekładamy na talerz.

Rozpuszczamy masło, dodajemy krewetki i smażymy, aż będą gotowe. Przyprawiamy je solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na tortilli wykładamy warzywa, dodajemy krewetki i zwijamy w rulon. Przekładamy na patelnię łączeniem w dół, by placek się skleił.

Pozostałe warzywa kładziemy na talerzyku obok.