Nocna owsianka to idealna propozycja na śniadanie dla zabieganych, ale ceniących sobie zbilansowane odżywianie – płatki owsiane wystarczy poprzedniego dnia wieczorem wymieszać z jogurtem, mlekiem, wodą i resztą składników, a rano zdrowy posiłek będzie gotowy do spożycia. Do nocnej owsianki możemy dodać tak naprawdę dowolne owoce – maliny, jabłko, borówki, gruszkę, jeżyny czy truskawki. Dodatkowo urozmaicić ją możemy o nasiona chia, pestki dyni, pestki słonecznika, granolę czy sezam. Owsianka nocna przypominać będzie deser, jeżeli zrobimy ją warstwowo, masę z płatkami owsianymi przekładając smakowym jogurtem, dżemem lub herbatnikami.

Wartości odżywcze: kalorie – 419 kcal; białko – 20,17 g; tłuszcze – 12,16 g; węglowodany – 58,77 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 10-15 minut
Dieta: tradycyjna

Nocna owsianka bananowa – składniki:

  • 1 banan 
  • 15 g masła orzechowego
  • 100 ml mleka 2% tłuszczu
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 75 g jogurtu naturalnego skyr

Jak zrobić nocną owsiankę bananową:

1. W miseczce lub słoiczku mieszamy płatki owsiane, mleko, jogurt, masło orzechowe i pół banana.

2. Drugą połówkę kroimy w plasterki i wykładamy na wierzch.

3. Zostawiamy na noc w lodówce

4. Rano jemy.