Tuńczyk charakteryzuje się niską kalorycznością, a przy tym jest źródłem białka i cennych dla naszego organizmu składników. Ryba ta dostarcza niacyny, kwasów tłuszczowych omega-3, wapnia, żelaza i potasu. Ponadto zawiera bardzo mało tłuszczu. Tuńczyk przyrządzony może być na wiele sposobów - jego wielbiciele szczególnie lubią steki z tuńczyka, tatary z tuńczyka oraz sashimi, czyli plastry surowej ryby. Wbrew powszechnemu przekonaniu tuńczyk nie zaszkodzi nam, jeżeli spożywany jest w odpowiedniej ilości. Warto zwrócić uwagę na to, z jakiego źródła pochodzi ryba, którą spożywamy. Do sałatek i past kanapkowych najczęściej używany jest tuńczyk z puszki.
Wartości odżywcze: kalorie – 347 kcal; białko – 23,44 g; tłuszcze – 9,54 g; węglowodany – 45,9 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 10-15 minut
Kanapki ze śmietankową pastą z tuńczyka - składniki:
- 1 łyżka kaparów
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- Szczypta pieprzu
- 65 g serka białego kanapkowego lekkiego
- 60 g tuńczyka w sosie własnym
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- 120 g ogórków kiszonych
Kanapki ze śmietankową pastą z tuńczyka - sposób przygotowania:
Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Przekładamy do miski lub naczynia blendera. Dodajemy kapary, natkę, serek oraz przyprawy i blendujemy na pastę. Smarujemy nią pieczywo. Podajemy z kiszonymi ogórkami.