Tuńczyk charakteryzuje się niską kalorycznością, a przy tym jest źródłem białka i cennych dla naszego organizmu składników. Ryba ta dostarcza niacyny, kwasów tłuszczowych omega-3, wapnia, żelaza i potasu. Ponadto zawiera bardzo mało tłuszczu. Tuńczyk przyrządzony może być na wiele sposobów - jego wielbiciele szczególnie lubią steki z tuńczyka, tatary z tuńczyka oraz sashimi, czyli plastry surowej ryby. Wbrew powszechnemu przekonaniu tuńczyk nie zaszkodzi nam, jeżeli spożywany jest w odpowiedniej ilości. Warto zwrócić uwagę na to, z jakiego źródła pochodzi ryba, którą spożywamy. Do sałatek i past kanapkowych najczęściej używany jest tuńczyk z puszki.

Wartości odżywcze: kalorie – 347 kcal; białko – 23,44 g; tłuszcze – 9,54 g; węglowodany – 45,9 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 10-15 minut

Kanapki ze śmietankową pastą z tuńczyka - składniki:

  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • Szczypta pieprzu
  • 65 g serka białego kanapkowego lekkiego
  • 60 g tuńczyka w sosie własnym 
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 120 g ogórków kiszonych

Kanapki ze śmietankową pastą z tuńczyka - sposób przygotowania:

Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Przekładamy do miski lub naczynia blendera. Dodajemy kapary, natkę, serek oraz przyprawy i blendujemy na pastę. Smarujemy nią pieczywo. Podajemy z kiszonymi ogórkami.