Orkisz to odmiana pszenicy bogata w białko, węglowodany i błonnik. Ze względu na to, że zawiera sporo witamin i minerałów, ma pozytywny wpływ na organizm. Kasza orkiszowa wzmacnia odporność i pomaga w zwalczaniu sezonowych infekcji, dlatego szczególnie warto spożywać ją jesienią i zimą. Lekkostrawna kasza orkiszowa zawiera znacznie mniej glutenu niż inne kasze, a przy tym jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kasza orkiszowa dostarcza naszym organizmom witamin A, E i K, witamin z grupy B, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, magnezu, potasu, fosforu, cynku, miedzi i manganu. Ta wyjątkowa kasza pomaga także obniżyć poziom cholesterolu, wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia metabolizm, działa przeciwzapalnie, usprawnia krążenie krwi i zapobiega anemii.

Wartości odżywcze: kalorie – 452 kcal; białko – 26,36 g; tłuszcze – 15,58 g; węglowodany – 57,33 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska, wegańska

Czas przygotowania: 25-40 minut

Bowl z warzywami i tofu - składniki:

  • ½ łyżki pestek dyni
  • ½ kostki tofu wędzonego
  • 100 g mrożonych brokułów
  • 80 g mrożonego groszku
  • 40 g kaszy orkiszowej
  • 90 g marchewki
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Bowl z warzywami i tofu - sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Brokuły i groszek gotujemy al dente. Tofu podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C lub na patelni bez dodatku tłuszczu. Do miseczki przekładamy ugotowaną kaszę, warzywa - marchewki kroimy w plasterki, upieczone tofu posypujemy pestkami dyni. Olej lniany mieszamy z ziołami prowansalskimi i polewamy bowla bezpośrednio przed podaniem.