Orkisz to odmiana pszenicy bogata w białko, węglowodany i błonnik. Ze względu na to, że zawiera sporo witamin i minerałów, ma pozytywny wpływ na organizm. Kasza orkiszowa wzmacnia odporność i pomaga w zwalczaniu sezonowych infekcji, dlatego szczególnie warto spożywać ją jesienią i zimą. Lekkostrawna kasza orkiszowa zawiera znacznie mniej glutenu niż inne kasze, a przy tym jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kasza orkiszowa dostarcza naszym organizmom witamin A, E i K, witamin z grupy B, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, magnezu, potasu, fosforu, cynku, miedzi i manganu. Ta wyjątkowa kasza pomaga także obniżyć poziom cholesterolu, wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia metabolizm, działa przeciwzapalnie, usprawnia krążenie krwi i zapobiega anemii.
Wartości odżywcze: kalorie – 452 kcal; białko – 26,36 g; tłuszcze – 15,58 g; węglowodany – 57,33 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska, wegańska
Czas przygotowania: 25-40 minut
Bowl z warzywami i tofu - składniki:
- ½ łyżki pestek dyni
- ½ kostki tofu wędzonego
- 100 g mrożonych brokułów
- 80 g mrożonego groszku
- 40 g kaszy orkiszowej
- 90 g marchewki
- 1 łyżeczka oleju lnianego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Bowl z warzywami i tofu - sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Brokuły i groszek gotujemy al dente. Tofu podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C lub na patelni bez dodatku tłuszczu. Do miseczki przekładamy ugotowaną kaszę, warzywa - marchewki kroimy w plasterki, upieczone tofu posypujemy pestkami dyni. Olej lniany mieszamy z ziołami prowansalskimi i polewamy bowla bezpośrednio przed podaniem.