Panini to kanapka podawana na ciepło wywodząca się z Włoch. Tradycyjnie jej bazą są dwie kromki chleba lub połówki bułek typu ciabatta, rosetta lub michetta - pszenne lub żytnie. Panini można podgrzać, ugrillować, zapiec lub podać na zimno. W najpopularniejszych wariantach jej nadzieniem jest szynka, salami, ser żółty lub mozzarella, różne rodzaje sałat i warzywa - szczególnie te będące włoskimi akcentami jak oliwki czy suszone pomidory. Choć Włosi zapewne podadzą ją skropioną oliwą, równie dobrze smakuje z dodatkiem sosu. Przepis jest bardzo prosty, zaś samo panini sycące i aromatyczne, przenoszące na sekundę do słonecznej Italii. 

Wartości odżywcze: kalorie – 415 kcal; białko – 23,9 g; tłuszcze – 11,01 g; węglowodany – 55,33 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 15-20 minut

Panini z szynką parmeńską - składniki:

  • 1 ciabatta
  • 1 garść liści bazylii
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 garść rukoli
  • 60 g serka białego do smarowania lekkiego
  • 3 plastry szynki parmeńskiej

Panini z szynką parmeńską - sposób przygotowania:

Ciabattę kroimy wzdłuż. Smarujemy serkiem, dodajemy plastry szynki, rukolę oraz świeżą bazylię (opcjonalnie). Pieczemy ją w piekarniku lub na grillu kontaktowym przez 10 minut. Podajemy z pomidorkami.