Panini to kanapka podawana na ciepło wywodząca się z Włoch. Tradycyjnie jej bazą są dwie kromki chleba lub połówki bułek typu ciabatta, rosetta lub michetta - pszenne lub żytnie. Panini można podgrzać, ugrillować, zapiec lub podać na zimno. W najpopularniejszych wariantach jej nadzieniem jest szynka, salami, ser żółty lub mozzarella, różne rodzaje sałat i warzywa - szczególnie te będące włoskimi akcentami jak oliwki czy suszone pomidory. Choć Włosi zapewne podadzą ją skropioną oliwą, równie dobrze smakuje z dodatkiem sosu. Przepis jest bardzo prosty, zaś samo panini sycące i aromatyczne, przenoszące na sekundę do słonecznej Italii.
Wartości odżywcze: kalorie – 415 kcal; białko – 23,9 g; tłuszcze – 11,01 g; węglowodany – 55,33 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 15-20 minut
Panini z szynką parmeńską - składniki:
- 1 ciabatta
- 1 garść liści bazylii
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 garść rukoli
- 60 g serka białego do smarowania lekkiego
- 3 plastry szynki parmeńskiej
Panini z szynką parmeńską - sposób przygotowania:
Ciabattę kroimy wzdłuż. Smarujemy serkiem, dodajemy plastry szynki, rukolę oraz świeżą bazylię (opcjonalnie). Pieczemy ją w piekarniku lub na grillu kontaktowym przez 10 minut. Podajemy z pomidorkami.