Smażone czy grillowane warzywa to doskonały pomysł na szybkie drugie śniadanie, zdrową przekąskę czy kolację, a także dodatek do posiłku podawany na boku. Możesz je wymieszać z ryżem lub makaronem, aby stworzyć danie na węglowodanowej bazie lub spożywać solo, a jeżeli po posiłku zostaną Ci jakieś warzywa - wykorzystaj je jako wypełnienie tortilli, spring rollsów czy element sałatki. Grillowane warzywa świetnie komponują się z każdym rodzajem mięsa - piersią czy udkami z kurczaka, kotletem wieprzowym czy wołowym stekiem, a także z owocami morza i rybami. W wersji wege dobrze sprawdzi się tofu czy seitan, ale danie to samo w sobie ma sporo białka, nie potrzebuje więc dodatkowego jego źródła.

Wartości odżywcze: kalorie – 390 kcal; białko – 21,33 g; tłuszcze – 10,72 g; węglowodany – 58,5 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska, wegańska

Czas przygotowania: 25-40 minut

Warzywa smażone z ciecierzycą - składniki:

  • 150 g fasolki szparagowej mrożonej
  • 150 g mrożonych brokułów
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli
  • 100 g pieczarek 
  • 1 łyżeczka cząbru 
  • 2/3 łyżeczki czosnku w proszku
  • 150 g ciecierzycy z puszki

Warzywa smażone z ciecierzycą - sposób przygotowania:

Ciecierzycę płuczemy z zalewy. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pieczarki i solimy. Dusimy, aż odparują całą wodę. Dodajemy fasolkę, brokuł oraz ciecierzycę. Przyprawiamy do smaku pieprzem i cząbrem. Dusimy, aż warzywa będą al dente.