Smażone czy grillowane warzywa to doskonały pomysł na szybkie drugie śniadanie, zdrową przekąskę czy kolację, a także dodatek do posiłku podawany na boku. Możesz je wymieszać z ryżem lub makaronem, aby stworzyć danie na węglowodanowej bazie lub spożywać solo, a jeżeli po posiłku zostaną Ci jakieś warzywa - wykorzystaj je jako wypełnienie tortilli, spring rollsów czy element sałatki. Grillowane warzywa świetnie komponują się z każdym rodzajem mięsa - piersią czy udkami z kurczaka, kotletem wieprzowym czy wołowym stekiem, a także z owocami morza i rybami. W wersji wege dobrze sprawdzi się tofu czy seitan, ale danie to samo w sobie ma sporo białka, nie potrzebuje więc dodatkowego jego źródła.
Wartości odżywcze: kalorie – 390 kcal; białko – 21,33 g; tłuszcze – 10,72 g; węglowodany – 58,5 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska, wegańska
Czas przygotowania: 25-40 minut
Warzywa smażone z ciecierzycą - składniki:
- 150 g fasolki szparagowej mrożonej
- 150 g mrożonych brokułów
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- Szczypta pieprzu
- Szczypta soli
- 100 g pieczarek
- 1 łyżeczka cząbru
- 2/3 łyżeczki czosnku w proszku
- 150 g ciecierzycy z puszki
Warzywa smażone z ciecierzycą - sposób przygotowania:
Ciecierzycę płuczemy z zalewy. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pieczarki i solimy. Dusimy, aż odparują całą wodę. Dodajemy fasolkę, brokuł oraz ciecierzycę. Przyprawiamy do smaku pieprzem i cząbrem. Dusimy, aż warzywa będą al dente.