Chrzan to roślina o bardzo aromatycznym, ostrym smaku i zapachu korzeniu, który ma niezwykłe właściwości. To warzywo korzeniowe jest używane nie tylko jako przyprawa, ale również jako naturalne lekarstwo. Korzeń chrzanu zawiera wiele związków, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie oraz wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. Chrzan zapobiega przeziębieniu, odpędza bakterie i wzmacnia organizm, a na dodatek poprawia trawienie. Ten naturalny antybiotyk zawiera benzyloizotiocyjanian - substancję, która zwalcza bakterie powodujące katar, kaszel, grypę, zapalenie nerek, pęcherza i dróg moczowych.

Chrzan pospolity, roślina z rodziny kapustowatych, zwany też warzuchą, słynie przede wszystkim ze swojego piekącego smaku, który zawdzięcza obecności glikozydu siarkowego - synigryny działającej rozgrzewająco, odkażająco i wykrztuśnie, a także łagodzącej objawy infekcji. Ponadto synigryna wspomaga układ trawienny, poprawia przemianę materii oraz pracę pęcherzyka żółciowego.

Wartości odżywcze: kalorie – 390 kcal; białko – 23,92 g; tłuszcze – 8,87 g; węglowodany – 58,36 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 10-15 minut

Kanapka z chrzanowym twarogiem i pieczarkami - składniki:

  • 1 grahamka
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli
  • 80 g twarogu półtłustego
  • 80 g pieczarek 

Kanapka z chrzanowym twarogiem i pieczarkami - sposób przygotowania:

Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przekładamy pieczarki i podduszamy, aż odparują całą wodę. Doprawiamy je solą i pieprzem. Bułkę kroimy wzdłuż, wykładamy na nią porządne plastry twarogu. Na twaróg nakładamy chrzan oraz pieczarki.