Do przygotowania tej pasty wykorzystujemy czerwoną paprykę, która nabiera wyjątkowego smaku po przypieczeniu. Jest ona źródłem antyoksydantów mających dobroczynny wpływ na zdrowie - zawiera witaminy A, C i E, a także witaminy z grupy B. Dzięki połączeniu z jajkiem i serkiem wiejskim smarowidło staje się delikatne i kremowe, a łyżeczka chrzanu dodaje całości pikantnej nuty. Pastą można nie tylko posmarować pieczywo, ale także dodać ją do sałatki, użyć jako bazy do wrapa lub wykorzystać ją w roli dipa i maczać w niej pokrojone w słupki warzywa lub nachosy. Doskonale smakować będzie zarówno z szynką, jak i z białym lub żółtym serem, a także bez wątpienia przypadnie do gustu dzieciom.
Wartości odżywcze: kalorie – 370 kcal; białko – 23,75 g; tłuszcze – 9,19 g; węglowodany – 53,41 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 10-15 minut
Kanapki z pastą z serka wiejskiego i pieczonej papryki - składniki:
- 1 jajko kurze
- 1 łyżeczka chrzanu
- 115 g papryki czerwonej
- 2 szczypty pieprzu czarnego
- 100 g serka wiejskiego 2% tłuszczu
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
Kanapki z pastą z serka wiejskiego i pieczonej papryki - sposób przygotowania:
Paprykę pieczemy w piekarniku w 180 °C przez 7-9 minut, aż zmięknie. Możemy też poddusić ją na suchej patelni. Jajko gotujemy na twardo. Obieramy. Wszystkie składniki razem mieszamy i blendujemy na pastę.