Do przygotowania tej pasty wykorzystujemy czerwoną paprykę, która nabiera wyjątkowego smaku po przypieczeniu. Jest ona źródłem antyoksydantów mających dobroczynny wpływ na zdrowie - zawiera witaminy A, C i E, a także witaminy z grupy B. Dzięki połączeniu z jajkiem i serkiem wiejskim smarowidło staje się delikatne i kremowe, a łyżeczka chrzanu dodaje całości pikantnej nuty. Pastą można nie tylko posmarować pieczywo, ale także dodać ją do sałatki, użyć jako bazy do wrapa lub wykorzystać ją w roli dipa i maczać w niej pokrojone w słupki warzywa lub nachosy. Doskonale smakować będzie zarówno z szynką, jak i z białym lub żółtym serem, a także bez wątpienia przypadnie do gustu dzieciom.

Wartości odżywcze: kalorie – 370 kcal; białko – 23,75 g; tłuszcze – 9,19 g; węglowodany – 53,41 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 10-15 minut

Kanapki z pastą z serka wiejskiego i pieczonej papryki - składniki:

  • 1 jajko kurze
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 115 g papryki czerwonej
  • 2 szczypty pieprzu czarnego
  • 100 g serka wiejskiego 2% tłuszczu
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego

Kanapki z pastą z serka wiejskiego i pieczonej papryki - sposób przygotowania:

Paprykę pieczemy w piekarniku w 180 °C przez 7-9 minut, aż zmięknie. Możemy też poddusić ją na suchej patelni. Jajko gotujemy na twardo. Obieramy. Wszystkie składniki razem mieszamy i blendujemy na pastę.