Krewetki mają delikatne i neutralne mięso, dlatego bardzo dobrze pasują do różnych dodatków i przypraw - doskonale łączą się zarówno ze słonymi, jak i słodkimi oraz ostrymi smakami. Są mało kaloryczne i mają niską zawartość tłuszczu, a przy tym charakteryzują się wysoką wartością odżywczą - mają dużo łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B oraz cennych składników mineralnych: selenu, jodu, magnezu, potasu i fluoru. W mniejszych ilościach znajdziemy w nich żelazo, magnez i cynk. Krewetki są bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych - tzw. kwasów omega-3. Oprócz tego są lekkostrawne.
Wartości odżywcze: kalorie – 397 kcal; białko – 28,92 g; tłuszcze – 25,67 g; węglowodany – 37,89 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 25-35 minut
Ryż smażony z krewetkami - składniki:
- 50 g cebuli
- 10 g szczypiorku
- 80 g groszku zielonego, mrożonego
- 90 g marchwi
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 10 papryki chili
- 40 g ryżu basmati
- 90 g krewetek
- 2 łyżeczki sosu sojowego
Ryż smażony z krewetkami - sposób przygotowania:
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebulę kroimy w pióra, marchew w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy warzywa i papryczkę chili. Energicznie mieszamy. Jak zmiękną, dodajemy krewetki i smażymy, aż będą różowe. Dodajemy ryż oraz sos sojowy. Mieszamy. Przekładamy do miseczki, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.