Krewetki mają delikatne i neutralne mięso, dlatego bardzo dobrze pasują do różnych dodatków i przypraw - doskonale łączą się zarówno ze słonymi, jak i słodkimi oraz ostrymi smakami. Są mało kaloryczne i mają niską zawartość tłuszczu, a przy tym charakteryzują się wysoką wartością odżywczą - mają dużo łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B oraz cennych składników mineralnych: selenu, jodu, magnezu, potasu i fluoru. W mniejszych ilościach znajdziemy w nich żelazo, magnez i cynk. Krewetki są bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych - tzw. kwasów omega-3. Oprócz tego są lekkostrawne.

Wartości odżywcze: kalorie – 397 kcal; białko – 28,92 g; tłuszcze – 25,67 g; węglowodany – 37,89 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 25-35 minut

Ryż smażony z krewetkami - składniki:

  • 50 g cebuli
  • 10 g szczypiorku
  • 80 g groszku zielonego, mrożonego
  • 90 g marchwi 
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 10 papryki chili
  • 40 g ryżu basmati 
  • 90 g krewetek
  • 2 łyżeczki sosu sojowego

Ryż smażony z krewetkami - sposób przygotowania:

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebulę kroimy w pióra, marchew w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy warzywa i papryczkę chili. Energicznie mieszamy. Jak zmiękną, dodajemy krewetki i smażymy, aż będą różowe. Dodajemy ryż oraz sos sojowy. Mieszamy. Przekładamy do miseczki, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.