Owoce pod kruszonką to szybki i pyszny przepis, który nigdy nie zawodzi. Do jego wykonania potrzebujemy jedynie kilku składników na posypkę i wybranej warstwy spodniej - mogą to być dowolne owoce, od malin i jeżyn, poprzez brzoskwinie i śliwki, aż po jabłka i gruszki. Do owoców możemy dodać przyprawy takie jak cynamon, kardamon i wanilię, a tak przyrządzone crumble zapiekamy. Następnie podajemy je na ciepło z jogurtem naturalnym lub gałką lodów. Crumble jabłkowo-żurawinowe doskonale smakuje też jednak po ostygnięciu. Dzięki zamianie cukru na ksylitol kruszonka jest mniej kaloryczna i tym deserem mogą cieszyć się również osoby na diecie redukcyjnej.

Wartości odżywcze: kalorie – 504 kcal; białko – 22,65 g; tłuszcze – 18,48 g; węglowodany – 68,47 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 35-45 minut

Crumble jabłkowo-żurawinowe - składniki:

  • 40 g mąki pszennej, typ 1850
  • 180 g jabłek
  • łyżeczka ksylitolu
  • 20 g masła 
  • 50 g żurawiny
  • 150 g jogurtu naturalnego - skyr

Crumble jabłkowo-żurawinowe - sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Do naczynia żaroodpornego przekładamy pokrojone w kostkę jabłko i żurawinę. Dodajemy 1 łyżkę ksylitolu i mieszamy.

W drugiej miseczce masło mieszamy z mąką i wyrabiamy palcami kruszonkę. Rozsypujemy ją na owocach, pieczemy około 30 minut. Podajemy z jogurtem.