Jajka w koszulce wyłożone na czosnkowym jogurcie, z żółtkiem rozpływającym się w załamaniach mlecznej bazy, urozmaiconej kwaskowatym sokiem z cytryny i nadającym ziołowy posmak szczypiorkiem, a wszystko to oblane rozpuszczonym masłem pomieszanym z pikantnym chili i aromatycznym czosnkiem... Nabrana na chrupiącą bagietkę mieszanka przenikających się smaków i tekstur w akompaniamencie kawy lub herbaty o poranku - to właśnie jajka po turecku, jedno z najpopularniejszych dań tej kuchni, rozpoznawane na całym świecie i doceniane przez najbardziej wybrednych koneserów. Śniadanie to opiera się na prostych składnikach, które w połączeniu ze sobą zabierają do kulinarnej krainy doznań.

Wartości odżywcze: kalorie – 429 kcal; białko – 19,47 g; tłuszcze – 17,61 g; węglowodany – 49,83 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 15-20 minut

Jajka po turecku - składniki:

  • 1 jajko kurze
  • 60 g bagietki francuskiej
  • 20 g szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
  • ćwierć łyżeczki papryki chili w proszku
  • 10 g masła
  • 24 ml soku z cytryny

Jajka po turecku - sposób przygotowania:

Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i połową szczypiorku. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu na małej patelni, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chili (jeśli mamy suszone, możemy go użyć). Uważamy, żeby nie spalić! 

Szykujemy jajka w koszulce. W rondelku doprowadzamy wodę do wrzenia, dodajemy ocet. Jajko wbijamy do miseczki. Łyżką mieszamy wodę, energicznie tworząc wir. W jego środek wbijamy jajko. Gotujemy 2-3 minuty.

Do miseczki wykładamy jogurt. Na środku układamy jajko. Polewamy masłem, posypujemy szczypiorkiem i skórką z cytryny. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.