W celu zrobienia kiszonej kapusty poszatkowane warzywo zasypuje się solą, dzięki czemu zachodzi proces fermentacji. Podczas tego procesu bakterie rozkładają cukry, w wyniku czego powstaje kwas mlekowy nadający kapuście charakterystyczny kwaśny smak i zapach. Bakterie kwasu mlekowego rozwinięte w kapuście kiszonej korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit oraz układ odpornościowy człowieka. Ta kiszonka dobrze działa na procesy trawienia, wspomaga układ pokarmowy, układ krążenia i serce, a ponadto poprawia kondycję skóry i zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Co więcej, kapusta kiszona zawiera szereg witamin, znajdziemy w niej między innymi witaminę A, C, E, K oraz witaminy z grupy B.

Wartości odżywcze: kalorie – 451 kcal; białko – 27,51 g; tłuszcze – 21,78 g; węglowodany – 41,57 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 30-40 minut

Schab zapiekany z porem i kapustą kiszoną - składniki:

  • 50 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g kapusty kiszonej w zalewie
  • 150 ml mleka spożywczego 2% tłuszczu
  • pół łyżki oliwy z oliwek
  • 70 g pora
  • łyżeczka pieprzu czarnego
  • łyżeczka tymianku suszonego
  • łyżeczka soli białej 
  • 10 g masła 
  • 70 g schabu wieprzowego bez kości 
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej 
  • 15 g mąki pszennej pełnoziarnistej

Schab zapiekany z porem i kapustą kiszoną - sposób przygotowania:

Schab oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oliwie na złoty kolor z każdej strony. Kiszoną kapustę dobrze odcedzamy i odciskamy, drobno siekamy. Na patelni na oliwie smażymy posiekane cebule i czosnek, kapustę, ziele angielskie i tymianek. Wszystko razem dusimy około 5 minut, doprawiamy pieprzem i solą. W żaroodpornym naczyniu układamy schab i przykrywamy farszem.

Pokrojonego pora smażymy na patelni na oliwie i dodajemy mąkę oraz masło. Następnie zalewamy mlekiem i gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy roztartym w moździerzu majerankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Schab z farszem zalewamy gęstym sosem i wstawiamy do piekarnika na 35-45 minut, pieczemy w temperaturze 175-180 °C.