W celu zrobienia kiszonej kapusty poszatkowane warzywo zasypuje się solą, dzięki czemu zachodzi proces fermentacji. Podczas tego procesu bakterie rozkładają cukry, w wyniku czego powstaje kwas mlekowy nadający kapuście charakterystyczny kwaśny smak i zapach. Bakterie kwasu mlekowego rozwinięte w kapuście kiszonej korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit oraz układ odpornościowy człowieka. Ta kiszonka dobrze działa na procesy trawienia, wspomaga układ pokarmowy, układ krążenia i serce, a ponadto poprawia kondycję skóry i zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Co więcej, kapusta kiszona zawiera szereg witamin, znajdziemy w niej między innymi witaminę A, C, E, K oraz witaminy z grupy B.
Wartości odżywcze: kalorie – 451 kcal; białko – 27,51 g; tłuszcze – 21,78 g; węglowodany – 41,57 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 30-40 minut
Schab zapiekany z porem i kapustą kiszoną - składniki:
- 50 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 150 g kapusty kiszonej w zalewie
- 150 ml mleka spożywczego 2% tłuszczu
- pół łyżki oliwy z oliwek
- 70 g pora
- łyżeczka pieprzu czarnego
- łyżeczka tymianku suszonego
- łyżeczka soli białej
- 10 g masła
- 70 g schabu wieprzowego bez kości
- łyżeczka ziela angielskiego
- łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
- 15 g mąki pszennej pełnoziarnistej
Schab zapiekany z porem i kapustą kiszoną - sposób przygotowania:
Schab oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oliwie na złoty kolor z każdej strony. Kiszoną kapustę dobrze odcedzamy i odciskamy, drobno siekamy. Na patelni na oliwie smażymy posiekane cebule i czosnek, kapustę, ziele angielskie i tymianek. Wszystko razem dusimy około 5 minut, doprawiamy pieprzem i solą. W żaroodpornym naczyniu układamy schab i przykrywamy farszem.
Pokrojonego pora smażymy na patelni na oliwie i dodajemy mąkę oraz masło. Następnie zalewamy mlekiem i gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy roztartym w moździerzu majerankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Schab z farszem zalewamy gęstym sosem i wstawiamy do piekarnika na 35-45 minut, pieczemy w temperaturze 175-180 °C.