Przygotowanie domowego bulionu warzywnego jest proste i szybkie, a dzięki niemu każdy przepis wymagający dodania wywaru będzie smaczniejszy. Zarówno bulion warzywny, jak i mięsny można po ugotowaniu zamrozić w porcjach i korzystać z niego wtedy, kiedy będzie potrzebny. Klasyczny bulion warzywny opiera się na zestawie produktów zwanych włoszczyzną – w jego skład wchodzą: marchewki, korzeń pietruszki, por i seler, a opcjonalnie także cebula. Jeśli chodzi o przyprawy, to tradycyjnie dodaje się do wywaru liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i sól. Aby bulion był bardziej skoncentrowany i miał intensywniejszy smak, po ugotowaniu należy wyjąć z niego warzywa i odparować go na małym ogniu tak, aby zmniejszył kilkakrotnie swoją objętość.
Wartości odżywcze: kalorie – 374 kcal; białko – 20,17 g; tłuszcze – 13,34 g; węglowodany – 46,33 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska, wegańska
Czas przygotowania: 25-35 minut
Gryczotto z pieczonymi burakami i tofu – składniki:
- 90 g tofu wędzonego
- 250 ml bulionu warzywnego
- 105 g buraków
- 50 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 30 g kaszy gryczanej
- 6 ml octu balsamicznego
- pół łyżki oliwy z oliwek
- 10 g liści pietruszki
- łyżeczka pieprzu czarnego
- 3 g rozmarynu
Gryczotto z pieczonymi burakami i tofu – sposób przygotowania:
Buraka myjemy, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C do miękkości. Obieramy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Wsypujemy kaszę, kroimy w niedużą kostkę buraka i podlewamy bulionem. Mieszamy i dusimy pod przykryciem, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Doprawiamy solą, pieprzem, octem balsamicznym i rozmarynem. Pod koniec dodajemy pokruszone w dłoniach tofu i dokładnie mieszamy. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.