Udon to makaron w kształcie długich, grubych nitek, bardzo mięsisty i sprężysty w konsystencji. Obok makaronów soba i ramen należy do najpopularniejszych wyrobów pszennych kuchni azjatyckiej. Powstaje  z ciasta przyrządzonego na mące pszennej i osolonej wodzie, dokładnie zagniecionego i rozciągniętego, co pozwala na uzyskanie charakterystycznej tekstury. Może być serwowany zarówno na ciepło, jak i na zimno, a także jako element zupy na bulionie i samodzielne danie z dodatkami. Podaje się go na wiele różnych sposobów: z wołowiną, wieprzowiną, krewetkami, tofu, miso, rybą, imbirem, zieloną cebulką, sosem sezamowym czy sojowym.

Wartości odżywcze: kalorie – 436 kcal; białko – 20,71 g; tłuszcze – 13,85 g; węglowodany – 62,16 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska, wegańska

Czas przygotowania: 30-40 minut

Udon z boczniakami - składniki:

  • 90 g tofu wędzonego 
  • 150 g boczniaków ostrygowatych
  • 50 g cebuli
  • 10 g szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g makaronu chińskiego udon
  • 6 ml oleju sezamowego
  • 115 g papryki czerwonej
  • 10 g sos sojowego, mniej sodu

Udon z boczniakami - sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W misce mieszamy olej sezamowy z sosem sojowym, szczypiorkiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę, tofu również. Boczniaki w paski.

Na suchej patelni podsmażamy warzywa, jak zmiękną, dodajemy tofu oraz sos. Mieszamy tak, żeby płyn pokrył wszystkie składniki. Dusimy, aż się zagęści. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron i dokładnie mieszamy. Posypujemy szczypiorkiem.