Awokado jest składnikiem pojawiającym się w wielu daniach kuchni japońskiej, której praktykanci słyną z doskonałego zdrowia i długowieczności - ich dieta opiera się na świeżych, nieprzetworzonych produktach wysokiej jakości, często jedzonych na surowo. Awokado znane jest jako jeden z najzdrowszych owoców, dostarczające zdrowych tłuszczów i bogate w wartości odżywcze. Ten zielony produkt o chropowatej skórce pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz zmniejszyć poziom złego cholesterolu, a ponadto zawiera przeciwutleniacze (witaminy A, C i E), które mają działanie przeciwnowotworowe i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry.
Wartości odżywcze: kalorie – 390 kcal; białko – 21,38 g; tłuszcze – 17,38 g; węglowodany – 42,82 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 25-35 minut
Szybkie sushi rolls z łososiem - składniki:
- 35 g awokado
- 90 g ogórka
- 65 g białego serka kanapkowego lekkiego
- 50 g łososia wędzonego
- 2 sztuki liści nori
- pół łyżki octu ryżowego
- 40 g ryżu do sushi
Szybkie sushi rolls z łososiem - sposób przygotowania:
Ryż płuczemy w zimnej wodzie, tyle razy, aby kolejna woda była czysta. Gotujemy w proporcji 1 porcja ryżu 2 porcje wody, aż płyn zostanie wchłonięty. Studzimy.
Dodajemy ocet ryżowy (opcjonalnie).
Na arkusz nori wykładamy połowę ryżu. Smarujemy serkiem. Dodajemy plasterki awokado, ogórka oraz łososia i zawijamy. Z drugim arkuszem robimy tak samo.
Sushi możemy zjeść w formie rolek (super, na wynos!) albo pokroić. Możemy dodać sos sojowy i wasabi.