Awokado jest składnikiem pojawiającym się w wielu daniach kuchni japońskiej, której praktykanci słyną z doskonałego zdrowia i długowieczności - ich dieta opiera się na świeżych, nieprzetworzonych produktach wysokiej jakości, często jedzonych na surowo. Awokado znane jest jako jeden z najzdrowszych owoców, dostarczające zdrowych tłuszczów i bogate w wartości odżywcze. Ten zielony produkt o chropowatej skórce pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz zmniejszyć poziom złego cholesterolu, a ponadto zawiera przeciwutleniacze (witaminy A, C i E), które mają działanie przeciwnowotworowe i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry.

Wartości odżywcze: kalorie – 390 kcal; białko – 21,38 g; tłuszcze – 17,38 g; węglowodany – 42,82 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 25-35 minut

Szybkie sushi rolls z łososiem - składniki:

  • 35 g awokado
  • 90 g ogórka
  • 65 g białego serka kanapkowego lekkiego
  • 50 g łososia wędzonego
  • 2 sztuki liści nori
  • pół łyżki octu ryżowego
  • 40 g ryżu do sushi 

Szybkie sushi rolls z łososiem - sposób przygotowania:

Ryż płuczemy w zimnej wodzie, tyle razy, aby kolejna woda była czysta. Gotujemy w proporcji 1 porcja ryżu 2 porcje wody, aż płyn zostanie wchłonięty. Studzimy.
Dodajemy ocet ryżowy (opcjonalnie).
Na arkusz nori wykładamy połowę ryżu. Smarujemy serkiem. Dodajemy plasterki awokado, ogórka oraz łososia i zawijamy. Z drugim arkuszem robimy tak samo.
Sushi możemy zjeść w formie rolek (super, na wynos!) albo pokroić. Możemy dodać sos sojowy i wasabi.