Indyk to mięso polecane zarówno przez dietetyków, jak i dermatologów. Wyróżniają go wyjątkowe wartości odżywcze, które są zachowane przy niskiej kaloryczności. Najchudszą częścią indyka jest pierś, która zawiera niacynę, selen, cynk i cenne witaminy B6 oraz B12. Indyk jest szczególnie polecany na diecie redukcyjnej - selen uczestniczy w metabolizmie hormonów tarczycy odpowiedzialnych za tempo przemiany materii, natomiast niedobór witaminy B6 może utrudniać odchudzanie. Cynk i witaminy z grupy B mają za to doskonały wpływ na kondycję włosów i stan skóry.
Wartości odżywcze: kalorie – 367 kcal; białko – 29,66 g; tłuszcze – 13,61 g; węglowodany – 32,5 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 25-35 minut
Makaron z indykiem, szpinakiem i parmezanem - składniki:
- 18 g sera parmezan
- 1 ząbek czosnku
- 70 g mięsa z piersi indyka, ze skórą
- 40 g makaronu pełnoziarnistego, spaghetti
- pół łyżki oliwy z oliwek
- szczypta pieprzu czarnego
- 100 g szpinaku
Makaron z indykiem, szpinakiem i parmezanem - sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Dusimy, aż zmniejszy swoją objętość. Dodajemy pokrojonego w niedużą kostkę indyka. Przyprawiamy pieprzem. Jak mięso będzie gotowe, dodajemy ugotowany makaron oraz ser. Mieszamy i przekładamy do miseczki.