Ziarna basmati uważane są za najszlachetniejszą odmianę ryżu - nazywany jest również ryżem książęcym. Ma on delikatnie orzechowy smak i aromat, dlatego właśnie otrzymał nazwę „basmati", co oznacza „pachnący". Wyróżnia się on wyjątkowo długimi i smukłymi ziarnami, których subtelny smak doskonale komponuje się z intensywnymi przyprawami, ze względu na co często używany jest w kuchni indyjskiej. Ryż basmati jest źródłem białka, błonnika, witamin z grupy B, węglowodanów złożonych i minerałów: żelaza, selenu, cynku, manganu, fosforu i miedzi. Ryż basmati występuje w dwóch rodzajach: białym i brązowym. Jest on polecany dla osób z insulinoopornością ze względu na niski indeks glikemiczny na poziomie 45-50.
Wartości odżywcze: kalorie – 475 kcal; białko – 29,4 g; tłuszcze – 14,43 g; węglowodany – 60,12 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 25-35 minut
Kotlety schabowe z ryżem i surówką - składniki:
- 1 jajo kurze
- 20 g bułki tartej
- 10 g szczypiorku
- 90 g marchwi
- 90 g ogórka
- pół łyżki oliwy z oliwek
- ćwierć łyżeczki papryki chili, w proszku
- pół łyżeczki papryki słodkiej, w proszku
- szczypta pieprzu czarnego
- 40 g ryżu basmati
- szczypta soli białej
- 70 g schabu wieprzowego bez kości
Kotlety schabowe z ryżem i surówką - sposób przygotowania:
Mięso myjemy i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy i obtaczamy najpierw w jajku, a potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie (1 łyżeczka). W tym czasie ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do niej pokrojonego w półplasterki ogórka. Lekko solimy. Ugotowany ryż, surówkę oraz mięso wykładamy na talerz.