Sezam, znany także jako kunżut, wykorzystywany jest nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce i medycynie. Dzięki wysokiej zawartości cennych składników odżywczych ma on dobroczynny wpływ na zdrowie. Nasiona sezamu jeść możemy w dwóch odmianach: czarnej (niełuskanej) i białej (łuskanej). Mimo że popularniejszy jest jasny sezam, to czarny zawiera więcej antyoksydantów i minerałów takich jak wapń. Ma on również wyższą zawartość białka, za to jasny charakteryzuje się tym, że ma więcej żelaza. Nasiona sezamu są też źródłem drogocennych fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu oraz zapobiegają rozwojowi miażdżycy.
Wartości odżywcze: kalorie – 422 kcal; białko – 26,7 g; tłuszcze – 16,56 g; węglowodany – 45,46 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 15-20 minut
Sezamowa owsianka - składniki:
- 80 g granata
- 15 g masła sezamowego - tahini
- 30 g płatków owsianych
- 10 g sezamu
- 150 g jogurtu naturalnego - skyr
Sezamowa owsianka - sposób przygotowania:
Płatki owsiane mieszamy z jogurtem i tahini. Jeżeli mieszanka wyjdzie zbyt gęsta, możemy dodać odrobinę wody. Przed podaniem posypujemy ziarnami sezamu i granatem. Podajemy z listkami mięty.