Szynka parmeńska cieszy się uznaniem ze względu na swój wyjątkowy smak. Tradycyjnie szynkę produkuje się we włoskiej Parmie, używając do tego mięsa z ud świń karmionych wyłącznie naturalnie paszą na ziarnach zbóż i serwatce z mleka. Zwierzęta muszą osiągnąć określony wiek i wagę, które pozwolą na zachowanie proporcji mięsa i tłuszczu w produkcie. Udziec masuje się i naciera dwoma rodzajami soli, a następnie przez trzy tygodnie co 7 dni zmienia warstwę przyprawy pokrywającą mięso. Kolejnym etapem jest suszenie szynki przez okres dwóch miesięcy i usuwanie nadmiaru soli w kąpieli. Później udo odpoczywa w temperaturze ok. 17°C i przy wilgotności powietrza 70%, a po zakończeniu tego procesu szynkę przekłada się do piwnicy, by mogła tam leżakować przez dziesięć miesięcy. Przygotowanie jej zajmuje więc ponad rok, co tłumaczy wysoką cenę mięsa.

Wartości odżywcze: kalorie – 419 kcal; białko – 21,66 g; tłuszcze – 19,33 g; węglowodany – 40,82 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 10-15 minut

Croissant z szynką i figą - składniki:

  • 70 g fig
  • 20 g rukoli
  • 65 g serka białego do smarowania lekkiego
  • 45 g szynki parmeńskiej
  • 50 g rogalika maślanego

Croissant z szynką i figą - sposób przygotowania:

Rogalika kroimy wzdłuż, smarujemy serkiem. Dodajemy plastry szynki, pokrojoną w plasterki figę oraz rukolę.