Szynka parmeńska cieszy się uznaniem ze względu na swój wyjątkowy smak. Tradycyjnie szynkę produkuje się we włoskiej Parmie, używając do tego mięsa z ud świń karmionych wyłącznie naturalnie paszą na ziarnach zbóż i serwatce z mleka. Zwierzęta muszą osiągnąć określony wiek i wagę, które pozwolą na zachowanie proporcji mięsa i tłuszczu w produkcie. Udziec masuje się i naciera dwoma rodzajami soli, a następnie przez trzy tygodnie co 7 dni zmienia warstwę przyprawy pokrywającą mięso. Kolejnym etapem jest suszenie szynki przez okres dwóch miesięcy i usuwanie nadmiaru soli w kąpieli. Później udo odpoczywa w temperaturze ok. 17°C i przy wilgotności powietrza 70%, a po zakończeniu tego procesu szynkę przekłada się do piwnicy, by mogła tam leżakować przez dziesięć miesięcy. Przygotowanie jej zajmuje więc ponad rok, co tłumaczy wysoką cenę mięsa.
Wartości odżywcze: kalorie – 419 kcal; białko – 21,66 g; tłuszcze – 19,33 g; węglowodany – 40,82 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 10-15 minut
Croissant z szynką i figą - składniki:
- 70 g fig
- 20 g rukoli
- 65 g serka białego do smarowania lekkiego
- 45 g szynki parmeńskiej
- 50 g rogalika maślanego
Croissant z szynką i figą - sposób przygotowania:
Rogalika kroimy wzdłuż, smarujemy serkiem. Dodajemy plastry szynki, pokrojoną w plasterki figę oraz rukolę.