Ta sałatka to połączenie słodkiego, dojrzewającego w słońcu pomidora z wyraźnym twarogiem o charakterystycznym wędzonym aromacie, co daje niesamowity kontrast smakowy. Do tego lekko ostra rukola i dodatki nadające sałatce głębi - bazylia, oliwa z oliwek i ocet balsamiczny - i idealna sałatka zarówno na upalne, jak i na chłodniejsze dni gotowa. Zjedz ją solo, z pełnoziarnistym pieczywem z żyta lub jako dodatek do dania głównego, a z pewnością zakochasz się od pierwszego wejrzenia w tym wyjątkowym duecie. Do sałatki można dodać paprykę lub ogórek według uznania, a także cebulę czerwoną.

Wartości odżywcze: kalorie – 375 kcal; białko – 14,05 g; tłuszcze – 15,32 g; węglowodany – 49,99 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 15-20 minut

Sałatka z pomidora i wędzonego twarogu - składniki:

  • 10 ml octu balsamicznego
  • pół łyżki oliwy z oliwek 
  • 170 g pomidora
  • 3 łyżeczki bazylii suszonej
  • 20 g rukoli
  • 2 kromki / 70 g chleba pełnoziarnistego z żyta
  • 50 g twarogu wędzonego 

Sałatka z pomidora i wędzonego twarogu - sposób przygotowania:

Pomidora kroimy w plasterki, dodajemy pokruszony w dłoniach ser. Lekko skrapiamy oliwą, octem balsamicznym, przyprawiamy bazylią (świeżą lub suszoną), solą i pieprzem. Kładziemy na rukoli. Podajemy z pełnoziarnistym pieczywem.