Łosoś wędzony, serek śmietankowy i zielenina - szpinak czy rukola - to bardzo znane i lubiane połączenie. Dodajmy do tego chrzan i paprykę, a otrzymamy wyraźną, nieco ostrą, bardzo świeżą i wyważoną kompozycję smaków, która idealnie połączy się w nadzienie do wytrawnych naleśników zrobionych z zielonego, szpinakowego ciasta. Sam szpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw - jedzenie jego liści chroni między innymi przed schorzeniami takimi jak miażdżyca i przed rozwojem chorób nowotworowych. Liście szpinaku są bogate również w witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy.
Wartości odżywcze: kalorie – 500 kcal; białko – 30,65 g; tłuszcze – 25,67 g; węglowodany – 37,89 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 25-35 minut
Naleśniki szpinakowe z serkiem i łososiem - składniki:
- 1 jajko kurze
- pół łyżki oliwy z oliwek
- 70 g papryki czerwonej
- 20 g rukoli
- 65 g serka kanapkowego lekkiego
- 50 g szpinaku
- 50 g łososia wędzonego
- 80 ml wody
- 10 g chrzanu tartego
- 40 g mąki owsianej
Naleśniki szpinakowe z serkiem i łososiem - sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta oprócz oliwy blendujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą około 2-3 cienkie, zarumienione placki. Serek mieszamy z chrzanem. Smarujemy nim naleśniki, dodajemy łososia, pokrojoną w kostkę paprykę i rukolę. Zawijamy.
Tip: Naleśniki można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku 2 dni.