Łosoś wędzony, serek śmietankowy i zielenina - szpinak czy rukola - to bardzo znane i lubiane połączenie. Dodajmy do tego chrzan i paprykę, a otrzymamy wyraźną, nieco ostrą, bardzo świeżą i wyważoną kompozycję smaków, która idealnie połączy się w nadzienie do wytrawnych naleśników zrobionych z zielonego, szpinakowego ciasta. Sam szpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw - jedzenie jego liści chroni między innymi przed schorzeniami takimi jak miażdżyca i przed rozwojem chorób nowotworowych. Liście szpinaku są bogate również w witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy. 

Wartości odżywcze: kalorie – 500 kcal; białko – 30,65 g; tłuszcze – 25,67 g; węglowodany – 37,89 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 25-35 minut

Naleśniki szpinakowe z serkiem i łososiem - składniki:

  • 1 jajko kurze
  • pół łyżki oliwy z oliwek
  • 70 g papryki czerwonej
  • 20 g rukoli
  • 65 g serka kanapkowego lekkiego
  • 50 g szpinaku
  • 50 g łososia wędzonego
  • 80 ml wody
  • 10 g chrzanu tartego
  • 40 g mąki owsianej

Naleśniki szpinakowe z serkiem i łososiem - sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta oprócz oliwy blendujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą około 2-3 cienkie, zarumienione placki. Serek mieszamy z chrzanem. Smarujemy nim naleśniki, dodajemy łososia, pokrojoną w kostkę paprykę i rukolę. Zawijamy.

Tip: Naleśniki można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku 2 dni.